Mainstream media devine ridicolă: ruşii ar fi putut instala echipament de spionaj la Casa Albă în timpul întrevederii Trump-Lavrov

După o întâlnire a preşedintelui Donald Trump cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul Serghei Kisliak, la care a participat doar presa rusă, foşti oficiali din sectorul informaţiilor au emis teoria eventualei introduceri pe ascuns a unui echipament de supraveghere în Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Posibilitatea ca un dispozitiv rusesc de spionat să fi fost introdus în Casa Albă de către un reprezentant al mass mediei ruseşti a fost emisă de fostul adjunct al directorului CIA, David S. Cohen, care, întrebat pe Twitter dacă a fost o “idee bună” să permită unui fotograf al guvernului rus, cu echipamentul respectiv, să pătrundă în Biroul Oval. Cohen a răspuns, “Nu, nu a fost [o idee bună]”.

Diplomaţii ruşi au fost însoţiţi de fotograful oficial al ministrului Lavrov şi de un jurnalist de la agenţia rusă de stat TASS.

Deşi ar părea să fie o neobrăzare ca o naţiune străină să introducă pe ascuns echipamente de supraveghere în birourile celor mai înalţi oficiali politici ai unei alte naţiuni, vicepreşedintele CSIS (Center for Strategic and Internaţional Studies), James Lewis, a declarat pentru International Business Times că astfel de metode de supraveghere sunt răspândite.

Au fost descoperite microfoane în câteva agenţii americane, a declarat Lewis, adăugând că acestea au provenit din mai multe ţări, nu doar din Rusia. Lewis a precizat că este de dorit ca “întotdeauna, după o întâlnire, să verifici orice loc în care permiţi ruşilor, chinezilor şi altor câţiva prieteni să efectueze o vizită”.

Imediat după victoria în alegeri a lui Donald Trump, un outsider al politicii, establishmentul politic, în special cel democrat duce un război împotriva noii administraţii Trump. Partea vizibilă a acestui război este o campanie care îl acuză pe Donald Trump de complicitate cu Moscova.

Fostul preşedinte american Barack Obama, liderii Partidului Democrat, dar şi fostul şef al CIA, l-au acuzat toţi pe Trump de cooperare cu Rusia după ce, în campania electorală, au apărut numeroase scandaluri despre acţiunile lui Hillary Clinton.

Acuzele împotriva lui Trump au continuat şi după victoria sa în alegeri, fiind dublate de un război pe faţă dus de fostul director CIA, John Brennan, împotriva noii administraţii.

După adoptarea unei linii mainstream de către Trump în ceea ce priveşte agresiunea militară împotriva Siriei, Coreei de Nord şi a unui ton dur faţă de Rusia, establishmentul a îngropat temporar securea războiului.

Însă noua concediere a lui James Comey din funcţia de director FBI a reaprins conflictul dintre cele două tabere. Comey este acuzat de numeroşi senatori şi oameni din sistemul american de Justiţie de muşamalizarea scandalului privind vehicularea de documente secrete pe linii nesecurizate de către Hillary Clinton.

Ancheta în acel caz a fost închisă de James Comey care a refuzat să înainteze cazul procurorului general Loretta Lynch, motivând că Clinton nu intenţionase să încalce legea.

Cu o săptămână înainte, SUA a fost zguduită de scandalul întâlnirii dintre Loretta Lynch, care ar fi trebuit să decidă în cazul Clinton, şi Bill Clinton, soţul fostului secretar de stat. Deşi cei doi au declarat că au discutat lucruri personale, întâlnirea ţinută în secret a zdruncinat şi mai mult încrederea americanilor în sistemul american şi democraţie.