Fost ambasador SUA: Cineva pune frână pe dezvoltarea României

"Cineva pune frână României", atrage atenţia fostul ambasador SUA Adrian Zuckerman, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.
Cine blochează dezvoltarea ţării? Potrivit diplomatului, avem pe de o parte corupţii autohtoni, urmaşi ai foştilor comunişti care au confiscat Revoluţia, pe de altă parte Rusia şi oamenii care îi apără interesele la noi - unii plătiţi, alţii "idioţi utili -, sabotând dezvoltarea economică a ţării noastre.
În opinia lui Zuckerman, România suferă atât de corupţie financiară cât şi de corupţie morală: "Cum poate cineva să ţină cu ruşii? Îmi vine greu să cred. Cum poate cineva să aducă această ţară la aceeaşi situaţie cum era acum 35 de ani?", întreabă fostul diplomat.
În condiţiile în care Guvernul adoptă acum măsuri de austeritate şi operează creşteri de taxe pentru a reduce deficitul bugetar, Zuckerman arată că guvernanţii ar putea aduce sume uriaşe de bani la buget dacă ar privatiza companii de stat, ar deschide mine etc.
Redăm fragmentul relevant de interviu. Interviul integral va fi publicat în partea a doua a zilei
Reporter: Care credeţi dumneavoastră că sunt cele mai mari boli, sau probleme, de care suferă România? Unii români zic, de exemplu, corupţia. Dumneavoastră, cunoscând bine ţara aceasta, atât ca fost ambasador, cât şi ca prieten al ei, care credeţi că sunt cele mai mari probleme ale României?
Adrian Zuckerman: Eu văd lucrurile cu temele pe care le-am discutat (în restul interviului n.r.). E o corupţie financiară, dar e şi e o corupţie morală aş spune, şi eu cred că majoritatea românilor, la fel ca majoritatea americanilor, sunt oameni de centru, sunt oameni decenţi, sunt oameni corecţi. De aceea, eu spun şi mă supăr, şi spun că nu s-a terminat Revoluţia. Că, de exemplu, sectorul privat face destul de bine în România merge bine, hoţiile nu sunt în sectorul privat, hoţiile, corupţia şi lucrurile care nu merg bine sunt în companiile controlate de guvern, la guvern, în alte locuri sub guvern şi aşa că nu există motiv pentru guvern să continue cu lucrurile astea.
Anul trecut, de exemplu, a fost arestat un general care a fost prins cu nu ştiu câte mii de tablouri, ceasuri. Acest om era şef să procure armamente şi chestii pentru armată. Cum e posibil aşa ceva? Şi din ce au scris în presă, nu s-a întâmplat numai un incident, a continuat pentru mulţi ani. Asta văd eu că sunt problemele, ce a descris domnul Bolojan cu chiria şi cu aranjamentul de la EximBank cu RA APPS. Cum e posibil să continue de 10 - 15 ani, nu ştiu când a început acest aranjament. Ce vreau să spun e că asta nu a fost făcută de o persoană, în opinia mea e imposibil ca o persoană să fi făcut acest aranjament, mulţi trebuiau să ştie de astea şi la EximBank şi la RA APPS.
Reporter: Ce înţelegeţi prin corupţie morală, vă referiţi la cazul acesta pe care l-aţi dat exemplu, sau ceva în plus?
Adrian Zuckerman: Cum poate cineva să ţină cu ruşii? Îmi vine greu să cred. Cum poate cineva să aducă această ţară la aceeaşi situaţie cum era acum 35 de ani? Şi când vorbesc de asta vorbesc de oamenii la care dumneavoastră v-aţi referit ca "idioţi utili". Nu ştiu cât de idioţi sunt, eu trădare morală aş spune, şi la multora le e frică de politică. Să nu uităm că PSD e partidul care era fost partid comunist.
Reporter: Cum vedeţi rolul României în competiţia strategică dintre SUA şi China în Europa Centrală şi de Est. Putem face ceva pe zona aceasta?
Adrian Zuckerman: Eu cred că România are un potenţial enorm, eu am spus tot timpul că România este ca o mică Americă. Are toate resursele, cu toate că e o ţară mult mai mică, a fost binecuvântată cu toate resursele pe care la are America, adică are gaz, are petrol, are produse forestiere, are minerale, are oameni educaţi în IT, tehnică, în toate domeniile, are universităţi bune.
Toată lumea spune că România are un mare potenţial, dar acest potenţial trebuie să fie activat, trebuie să-i dai drumul la o piaţă liberă, la economie privată. Dacă ţinem economia în frâu, cum era cu Ceauşescu, cum era sub comunism, nu o să se întâmple nimic bine şi despre lucrurile astea eu vorbesc când spun că Revoluţia nu s-a terminat. Şi mulţi s-au pus acolo la vârf, mulţi au multe beneficii din aceste companii de stat şi din alte şmecherii şi nu dau drumul la privat, că ştiu că privatul nu tolerează lucrurile astea.
Dacă ne uităm la Hidroelectrica, de exemplu, fondul proprietar a privatizat 20%, care era interesul lor în Hidroelectrica, şi s-a dus pe bursă; are o valoare pe bursă Hidroelectrica bazată pe valoarea de 20% de aproximativ 10 miliarde de dolari, poate un pic plus, poate un pic minus.
De ce nu se vinde asta, de ce nu se face ca guvernul român să vândă şi poate să aibă 8 miliarde de dolari în următoarele câteva luni! De ce nu? Că atunci ar veni un management profesionist şi poate să facă chiar mai mulţi bani, şi dacă fac mai mulţi bani, guvernul primeşte mai multe taxe. Şi singurul fel de a ieşi din aceste probleme economice este să dai drumul la o piaţă liberă, nu să ţii aceste companii. De ce nu se întâmplă asta la Nuclearelectrica?
Reporter: Că tot spuneaţi de Revoluţia care nu s-a terminat, suntem tot în paradigma acelor ani '90 cu "Nu ne vindem ţara, ca să o jefuiască tot noi!"
Adrian Zuckerman: Unde sunt mineralele, unde sunt aici pământurile astea rare care sunt foarte dorite în zilele astea, Cupru, Aur. Ce au făcut aici? Minele au fost închise, nu le-au dat voie să extragă gaz din Marea Neagră, au dat afară pe Exxon, Chevron, alţii pleacă.
De ce? Pentru că ăştia le fac zile fripte. Care e motivaţia lor putem specula, eu nu ştiu, dar cineva pune frână pe dezvoltarea României. În opinia mea vine de la Rusia, care nu vrea altă Polonie în sud.