FMI va include probabil yuanul chinez în coşul de rezerve valutare SDR

Yuanul chinez va fi inclus cel mai probabil luni în coşul de rezerve valutare al FMI, cunoscut sub numele de SDR (Special Drawing Rights sau Drepturi Speciale de Tragere).
Yuani. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.11.2015

În cadrul întâlnirii sale de luni, se aşteaptă ca FMI să aprobe includerea yuanului în coşul valutelor de elită. Şefa Fondului, Christine Lagarde a sprijinit deja această acţiune, a raportat Wall Street Journal.

SDR – o monedă virtuală a cărei valoare se bazează în prezent pe yenul japonez, moneda euro, lira sterlină şi dolar – este un activ internaţional de rezervă pe care FMI îl foloseşte pentru împrumuturi de urgenţă către membrii săi. SDR nu este o monedă tranzacţionată liber, ea servind ca un activ internaţional de rezervă. FMI oferă împrumuturile sale în caz de criză în SDR, lucru care a fost de ajutor în timpul crizei financiare când au ajutat la consolidarea rezervelor oficiale ale naţiunilor membre.

Până recent, cererea Chinei de a include yuanul în coşul de rezerve al FMI a fost de multe ori respinsă, deoarece s-a considerat că moneda chineză era prea controlată. Yuanul, care a depăşit recent yenul japonez şi a devenit cea de-a patra cea mai folosită valută în tranzacţiile globale, încă rămâne puternic controlat de Banca Populară a Chinei, adică banca centrală a ţării.

În timp ce includerea yuanului va reprezenta o recunoaştere publică a poziţiei Chinei în economia globală, această mişcare va aplica de asemenea o presiune suplimentară asupra guvernului chinez pentru a adopta diverse măsuri în vederea creării unei economii deschise, orientate spre piaţă.

“Pe plan intern, nu este deloc sigur dacă includerea [yuanului] în SDR ar putea forţa alte revizuiri structurale”, a declarat Zhang Ming, economist senior la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale, pentru Wall Street Journal.

Ultima modificare a coşului SDR a avut loc în 2000, când moneda euro a înlocuit marca germană şi francul francez, conform Internaţional Business Times.

În prezent, valoarea totală a SDR-urilor este de aproximativ 280 miliarde de dolari. După ultima sa evaluare din 2010, dolarul a reprezentat 41,9% din SDR, în timp ce euro, lira sterlină şi yenul japonez au reprezentat 37,4%, 11,3% şi respectiv 9,4%. Pe moment nu este clar care va fi greutatea yuanului în coş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor