Presa occidentală se trezeşte. China condamnată pentru torturi sistematice

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un nou raport în care a criticat China pentru torturile şi abuzurile comise pe teritoriul său împotriva activiştilor şi a avocaţilor pentru drepturile omului. Amnesty susţine că printre tehnicile de tortură folosite în China se numără bătăile, privarea de somn, înfometarea, dehidratarea sau tortura psihologică.
Foto
Foto (Ian Waldie / Getty Images)

Epoch Times a subliniat de ani de zile faptul că a doua mare putere economică a lumii - ţara care se pregăteşte să devină, cu ajutorul Occidentului, prima putere financiară a Planetei - este un imens lagăr de muncă controlat de Partidul Comunist prin teroare, tortură şi crime împotriva umanităţii.

Un articol al Business Insider arată că avocaţii pentru drepturile omului, activiştii şi oamenii acuzaţi de diverse infracţiuni sunt torturaţi în mod regulat, întemniţaţi şi supuşi la diverse forme de abuzuri, conform unui raport publicat joi de Amnesty Internaţional.

Pentru realizarea acelui raport, Amnesty a intervievat 37 de avocaţi care practică dreptul în China şi mai mulţi experţi în sistemul penal chinez. De asemenea, organizaţia a analizat şi 590 de decizii de tribunal care implică acuzaţii de tortură şi “mărturisiri forţate”.

Răspunsul Chinei a fost schizofrenic în cel mai bun caz.

China s-a alăturat în mod voluntar Convenţiei ONU împotriva Torturii (UNCAT) în 1986 şi a dat impresia că în ultimii ani a depus anumite eforturi - prin intermediul unor iniţiative legislative, amendamente şi regulamente – în vederea încetării torturilor şi mărturisirilor smulse cu forţa. Cea mai recentă reformă a fost abolirea sistemului de reeducare prin muncă în 2013 care, până la urmă s-a dovedit a fi doar una dintre desele scamatorii de PR ale Partidului Comunist Chinez.

China are cea mai mare colonie penală din lume - o reţea de peste 1.000 de închisori şi lagăre de muncă forţată secrete, cunoscute sub numele "laogai". Utilizarea deţinuţilor din aceste închisori - specialiştii numesc sistemul "sclavie sponsorizată de stat" - a fost creditat drept unul dintre motivele boom-ul economic al Chinei.

În această vară, preşedintele chinez Xi Jinping a lansat o campanie de suprimare a avocaţilor pentru drepturile omului, arestând aproximativ 250 dintre ei, într-o mişcare văzută de mulţi analişti ca un avertisment pentru cei înclinaţi spre activism.

Hong Lei, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat pentru New York Times ca răspuns la noul raport al Amnesty că legea chineză interzice în mod explicit obţinerea de mărturii prin intermediul torturii.

Dar dovezile obţinute de Amnesty Internaţional şi mărturiile unui număr mare de avocaţi pentru drepturile omului din China par să indice o cu totul altă situaţie.

“Stiu din experienţă personală cât de răspândită este tortura în mediul actual al aplicării legii în China. Sper ca într-o zi să se catalogheze tortura în China drept o crimă împotriva umanităţii”, a declarat avocatul Yu Wenshong pentru Amnesty.

Yu, un avocat la firma de avocatură Daoheng din Beijing, a fost arestat în 2014 şi reţinut 99 de zile, i s-a refuzat accesul la un avocat şi a fost interogat de peste 200 de ori. În cele din urmă, Yu a fost încătuşat cu mâinile în spatele unui scaun de fier.

“Mâinile îmi erau umflate şi simţeam o durere atât de mare încât nu mai doream să trăiesc. Cei doi ofiţeri de poliţie trăgeau în repetate rânduri de cătuşe. Strigam de fiecare dată când trăgeau de ele”, a declarat Yu.

Guvernul chinez a negat orice abuz comis împotriva lui Yu.

Alte tehnici de tortură raportate includ legarea de aşa zisele “bănci ale tigrului”, bătăi, privare de somn, înfometare, dehidratare şi tortură psihologică.

Conform Amnesty Internaţional, cei 37 de avocaţi intervievaţi sunt de părere că ofiţerii de poliţie din China folosesc deseori tortura pentru a obţine mărturii de la suspecţii aflaţi în detenţie înainte de proces.

Deseori, avocaţii chinezi care încearcă să se ocupe de cazurile unor clienţi ale căror drepturi umane au fost încălcate se găsesc ei înşişi în situaţia în care devin victime ale torturii comise de oficialii poliţiei. Un avocat a declarat pentru Amnesty că a fost bătut şi reţinut de mai mulţi ofiţeri de poliţie după ce a încercat să investigheze arestarea mai multor practicanţi Falun Gong – o disciplină spirituală chineză interzisă şi supusă unei campanii de eradicare în China.

Până în prezent, milioane de practicanţi Falun Gong au fost aruncaţi în lagăre de reeducare, spitale psihiatrice şi închisori chineze, unde sunt torturaţi fizic şi psihic şi chiar ucişi. Anchetele desfăşurate după 2006, când au ieşit la iveală primele informaţii despre recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong, au dus la obţinerea unui număr tot mai mare de dovezi care atestă aceste crime comise la ordinele şi sub supravegherea Partidului Comunist Chinez.

Numărul practicanţilor ucişi este estimat la peste două milioane, iar în prezent sute de mii de practicanţi se află închişi în lagărele şi închisorile chineze, riscând în orice moment să fie ucişi, motiv pentru care colegii lor din întreaga lume susţin încetarea persecuţiei şi a crimelor.

Guvernul chinez susţine că în tribunalele sale au loc procese corecte şi eficiente în cazurile de încălcare a drepturilor omului ce implică tortura.

Datele oficiale provenite din China arată că cel mai înalt parchet din China a primit în ultimii 7 ani aproximativ 1.500 de rapoarte privind “mărturii extrase prin tortură”. Doar 279 de persoane au fost condamnate pentru aceste crime, conform Business Insider.

Conform avocaţilor intervievaţi în raport, unul dintre cele mai mari motive pentru care tortura rămâne atât de răspândită în China este faptul că ofiţerii de poliţie o consideră în continuare o cale eficientă pentru a obţine dovezi.

“Procesele au deseori rolul de a masca activitatea poliţiei, care va face orice pentru a rezolva un caz şi, după ce obţin o mărturie, presupunerea vinovăţiei este dusă până la capăt”, a declarat avocatul Tang Jitian pentru Amnesty.

În cazurile analizate de Amnesty Internaţional, în care mărturiile au fost obţinute prin tortură, tribunalele au acceptat în mod regulat aceste tipuri de mărturii. Dintre cele 590 de cazuri analizate, tribunalele au respins aceste mărturii forţate în doar 16 cazuri. Doar unul dintre acele 16 cazuri a dus la o achitare.

În plus, poliţia este mult mai puternică în China decât sunt tribunalele sau procurorii, prin urmare devine dificilă judecarea ofiţerilor de poliţie care torturează cetăţeni sau care obţin mărturii forţate.

Comitetul ONU împotriva Torturii a criticat în repetate rânduri eşecul Chinei de a respecta UNCAT, un acord la care a aderat în mod voluntar. Săptămâna viitoare, în Geneva, China va fi supusă unei alte analize asupra situaţiei torturilor comise în această ţară, pe baza unei cerinţe din partea UNCAT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii