Putin cere ca acordurile petroliere să se facă în alte valute

Preşedintele rus Vladimir Putin a crescut miza eforturilor Rusiei de a reduce dependenţa de dolar, fâcând apel la o utilizare mai mare mare a monedei naţionale ruseşti, rubla, în acordurile petroliere.
Vladimir Putin (MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.10.2015

Şeful de la Kremlin, a cărui ţară este unul dintre cei mai importanţi exportatori de petrol ai lumii, a propus ca tranzacţiile cu petrol să se desfăşoare şi în alte valute decât dolarul, precum yuanul chinezesc sau rubla rusească.

Adresându-se directorilor din sectorul petrolier şi oficialilor guvernamentali la Kremlin, Vladimir Putin şi-a reînnoit apelul, susţinând că valutele naţionale ar trebui să fie larg folosite în operaţiunile cu acele ţări care au relaţii comerciale active cu Rusia.

“Ar trebui să se ia în mod serios chestiunea extinderii rolului rublei în acorduri, inclusiv în sectorul energetic”, a declarat Putin, fiind citat de Reuters.

Planurile Moscovei de a reduce tranzacţiile în dolari au primit un impuls semnificativ datorită sancţiunilor economice pe care Occidentul le-a impus asupra Rusiei, şi care restricţionează accesul acesteia la capitalul internaţional.

În luna septembrie, Putin a prezentat Parlamentului un proiect de lege pentru eliminarea dolarului şi monedei euro din comerţul desfăşurat între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).

“Acest lucru va ajuta la extinderea utilizării monedelor naţionale în efectuarea de plăţi în comerţul extern şi în serviciile financiare şi, în plus, va crea precondiţiile necesare unei lichidităţi mai mari a pieţelor valutare interne”, a declarat la acea vreme Kremlinul.

Membrii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) – Rusia, Belarus, Armenia şi Kazahstan – au semnat deja un acord prin care trec la utilizarea valutelor lor naţionale.

Oficialii iranieni au anunţat la rândul lor că au creat deja un mecanism pentru tranzacţii în valute naţionale cu Rusia.

Mai mult, Rusia a propus crearea de sisteme similare cu Vietnamul, Indonezia, Turcia şi Egiptul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor