FMI îngrijorat de legea falimentului personal

BNR, conferinţă de presă susţinută de Andrea Schaechter şi Guillermo  Tolosa după radiografierea economiei de către FMI, CE şi BM în ultimele  două săptămâni. În imagine, Andrea Schaechter
BNR, conferinţă de presă susţinută de Andrea Schaechter şi Guillermo Tolosa după radiografierea economiei de către FMI, CE şi BM în ultimele două săptămâni. În imagine, Andrea Schaechter (Epoch Times România)

Readusă pe tapet în contextul crizei francului elveţian, legea falimentului personal nu pare a fi pe placul Fondului Monetar Internaţional (FMI). Într-o scrisoare adresată Parlamentului României, Ministrului Justiţiei şi Băncii Naţionale, FMI se arată profund îngrijorat cu privire la adoptarea unei astfel de legi, relatează Agerpres.

Adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea asociaţiilor implicate ar putea să nu-şi atingă obiectivele şi să aibă un impact negativ pe piaţa financiară, a opinat Fondul.

"FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar suntem profund îngrijoraţi că adoptarea legii insolvenţei fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociaţiilor implicate, ar putea să nu îşi atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piaţa financiară", se arată în scrisoarea transmisă de FMI ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi preşedintelui Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă.

"Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa ţărilor, mai ales a ţărilor din zona UE. Dorim să ne exprimăm temerea cu privirea la iniţiativele legislative discutate de parlament care urmăresc conversia din monedă străină în lei a împrumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului", mai adaugă FMI.

Reamintim că nu doar FMI şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte legea insolvenţei persoanelor fizice, promovată intens de politicieni în ultimele zile, în contextul situaţiei dificile în care se găsesc românii cu credite în franci.

Trecută fără dezbateri de Senat şi aflată în analiza comisiilor din Camera Deputaţilor, legea a stârnit şi oprobiul Consiliului Superior al Magistraturii, care opinează că adoptarea acestei legi, în forma în care este în prezent, ar bloca sistemul judiciar, acesta nefiind pregătit să preia cca un milion de dosare care ar rezulta din aplicarea insolvenţei persoanei fizice.

Nici mediul bancar nu s-a declarat fericit cu un astfel de proiect care, practic, permite persoanelor fizice cu datorii pe care nu le pot onora să-şi ceară singuri insolvenţa, ceea ce i-ar salva pe aceştia de executări silite şi de plata unor dobânzi penalizatoare la creditele puse pe hold.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.