O nouă misiune a FMI în vizită la Chişinău

O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni la Chişinău pe 15 ianuarie 2014. Echipa de experţi a FMI va fi condusă de Max Alier şi se va afla în Republica Moldova timp de două săptămâni.
(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
14.01.2014

O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni la Chişinău pe 15 ianuarie 2014. Echipa de experţi a FMI va fi condusă de Max Alier şi se va afla în Republica Moldova timp de două săptămâni.

Informaţia a fost confirmată, pentru Infotag, de către surse din cadrul reprezentanţei FMI la Chişinău, care au spus: "Ca de obicei, reprezentanţii FMI vor avea întrevederi cu preşedintele ţării, speakerul, premierul, după care se vor întâlni cu reprezentanţii diferitor instituţii şi agenţii din Republica Moldova pentru a analiza principalii indicatori macroeconomici. Reprezentanţii FMI vor evidenţia domeniile de interes prioritar: politicile fiscale, reformele structurale, stabilitatea sistemului financiar-bancar şi politicile monetare".

În perioada vizitei misiunii FMI la Chişinău, va fi abordat subiectul semnării unui nou memorandum între Republica Moldova şi FMI. Concomitent, cu această ocazie, la Chişinău va veni şi vicedirectorul Departamentului European al FMI, Aasim Husain.

Ultima dată, misiunea FMI s-a aflat la Chişinău în luna septembrie 2013. Misiunea a fost una de monitorizare post-program şi a avut drept scop analiza situaţiei economice din Republica Moldova. Anterior, guvernul Republicii Moldova a aprobat componenţa grupului de negociatori care vor demara procesul de negocieri a noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între guvern şi FMI.

Din grupul de negociatori fac parte: vicepremierul Valeriu Lazăr, secretarul general al guvernului, Victor Bodiu, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

Ultimul Memorandum între FMI şi Republica Moldova a fost semnat în ianuarie 2010 şi a expirat în 2013. Memorandumul prevedea alocarea a 567 mil.de dolari, dintre care au fost transferate 490 mil.de dolari. Fondul nu a alocat ultima tranşă de bani din cauza instabilităţii politice din ţară, de la începutul anului 2013, dar şi pentru că Moldova nu a îndeplinit un şir de angajamente asumate în cadrul negocierilor cu FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor