Patronatele şi sindicatele din Moldova îndeamnă guvernul la o conlucrare mai strânsă

Clădirea Guvernului Republicii Moldova
Clădirea Guvernului Republicii Moldova (The Epoch Times)

Confederaţia Naţională a Patronatelor şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova îndeamnă guvernul la o conlucrare mai strânsă pentru lupta comună cu economia din umbră, corupţia, precum şi cu scopul dezvoltării economiei, businessului mic şi mediu.

Preşedintele Confederaţiei Patronatelor, Leonid Cerescu a spus marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că "în 2013, în rezultatul negocierilor cu sindicatele şi guvernul am reuşit să obţinem anularea a cinci zile de incapacitate temporară a muncii plătite din sursele angajatorului, revenirea la cota TVA de 8% pentru produsele agricole, reducerea termenul revenirii TVA de la 90 de zile la 45, eliberarea de impozitare la importarea tehnicii agricole, modificarea prevederilor Codului Muncii".

Cerescu a menţionat că "pe lângă aspectele pozitive există şi negative: nu am reuşit să obţinem modificări ale sectorului medical, de asemenea, guvernul a retras din parlament două proiecte, unul dintre care prevedea aplicarea impozitului unic în agricultură". "Ceea ce nu am reuşit să obţinem încetineşte economia, nu permite businessului să iasă din umbră", a spus Cerescu.

Liderul sindicatelor, Oleg Budza, a spus că sindicatele au reuşit să obţină majorarea în 2014 a salariului poliţiştilor cu 30%, cu 500 lei se va majora îndemnizaţia unică la naşterea copilului, salariul minim al personalului din sectorul bugetar va creşte de la 800 la 900 lei. Reprezentanţii confederaţiilor consideră necesară continuarea negocierilor cu guvernul.