FMI: Eşecul privatizării CFR Marfă, mare dezamăgire şi regres
alte articole
Eşecul privatizării CFR Marfă va afecta reputaţia României în ochii investitorilor, este de părere Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. În opinia sa, ratarea privatizării reprezintă “o dezamăgire” şi “un regres”.
Oficialul a subliniat că este nevoie de o analiză atentă astfel încât lecţiile să fie învăţate pentru acţiunile viitoare. Guillermo Tolosa a mai spus că FMI va sprijini angajamentul autorităţilor noastre luat în vederea îndeplinirii obiectivului de privatizare a companiei CFR Marfă.
Potrivit lui Tolosa, reprezentanţii FMI vor discuta prompt cu guvernanţii noştri măsurile concrete care urmează să fie adoptate de Executivul român în ceea ce priveşte procesul de vânzare a operatorului de transport feroviar de marfă.
Privatizarea CFR Marfă, convenită cu delegaţia FMI, s-a terminat printr-un eşec, în urmă cu o săptămână, după ce niciuna dintre cele două părţi nu şi-a îndeplinit obligaţiile până la termenul limită prevăzut în Hotărârea de Guvern care reglementa procedura.
Ministerul Transporturilor nu a obţinut acordul de la şapte din cele 12 bănci care au creanţe de încasat de la compania de stat, iar Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei de vânzare a 51% din acţiunile CFR Marfă, nu a depus întreaga sumă în cele 60 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.
Gruia Stoica, deţinătorul GFR, una dintre cele 27 de firme ale Grampet, susţine că nu putea să plătească toţi banii, atâta vreme cât celelalte condiţii suspensive impuse în contract nu au fost îndeplinite, iar avizul de la Consiliul Concurenţei nu fusese emis.