Privatizarea CFR, încă un ”favor” pentru FMI
alte articole
Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a atras atenţia în timpul emisiunii lui Robert Turcescu de la B1 TV că negocierea contractului de privatizare a CFR Marfă cu Gruia Stoica (GFR) s-a desfăşurat contra-cronometru la 20 iunie, sub presiunile FMI care vedea contractul ca necesar pentru a admite scrisoarea de intenţie a României la şedinţa boardului director.
”Acestea au fost momente politice. Fără acest contract nu intra scrisoarea în boardul FMI. Am făcut un mare bine ţării atunci ”, a spus Fenechiu.
Conform spuselor lui Vosganian şi încercarea de privatizare a Oltchim din 2012, a fost ”bifarea unei solicitări a FMI”.
Marţi seara, în cadrul unei emisiuni B1, Relu Fenechiu declara privind eşecul privatizării CFR Marfă, că în data de 20 iunie a dezbătut timp de 7 ore cu Gruia Stoica contractul de privatizare, la presiunile boardului FMI care n-ar fi luat în calcul scrisoarea de intenţie trimisă de România, fără finalizarea acestui contract.
Proaspătul câştigător al licitaţiei de la acel moment cu cel mai bun preţ, Gruia Stoica, vroia să facă plata în rate, un lucru inacceptabil însă pentru Guvern.
Fostul ministru al Transporturilor spunea că ”dacă Ombnitrax sau DonauFinanz veneau şi dădeau 203 milioane, luau compania. Omnitrax nu a avut timpul necesar să-şi ia aprobările pentru a participa la licitaţie, fiind listată la bursă.”
Răspunsul celor de la Donau Finanz atenţiona că problemele apărute au fost de natură internă (a României ) dar cel mai important lucru este că în ciuda eşecului privind privatizarea CFR Marfă, este o companie pe care şi-o doresc mulţi.
”În acel moment aveam 10 milioane de euro de la ei şi din momentul în care hotărârea de guvern este adoptată, în 30 de zile trebuie să mai depună 20 de milioane. Şi eu cred că cine dă 30 milioane de euro nu se joacă” a mai spus Fenechiu.
Dialogul purtat cu Fenechiu în timpul emisiunii :
"Cred că am jucat foarte corect pentru că în loc să-l trimit acasă, am stat şi l-am convins că nu e legal să plătească în rate şi omul a semnat că plăteşte în termenul din contract. Contractul în 21 a fost iniţializat, adică semnat pe fiecare pagina de cumpărător si vânzător ca să nu poată fi modificată nici o virgulă. A doua zi dimineaţa, contractul era la Comisia Europeană şi FMI, vizat spre neschimbare."
"Ei au vrut contractul iniţializat ca să admită scrisoarea României în board. Acestea au fost momente politice. Fără acest contract nu intra scrisoarea în boardul FMI."
Intrebare:"Dacă ieşeaţi să ziceţi ca Gruia Stoica vrea să plătească în rate şi n-am fost de acord şi se reia privatizarea, problema mare era cu FMI." Relu Fenechiu: "Da, domnule Turcescu, m-am gândit foarte mult la acest lucru. Am făcut acest lucru conştient că fac bine. Din nefericire, chiar dacă nu era vina guvernului Ponta, era o catastrofă."
"Am fost foarte supărat că se spunea că se schimbă regulile în timpul jocului. Pentru mine, toate astea erau piedici în calea privatizării şi eu voiam să-mi îndeplinesc ce mi-am asumat şi am făcut tot posibilul să trec peste aceste greutăţi şi să finalizez acest contract pe 20 iunie."
"Indiferent ce s-ar întâmpla cu mine, indiferent de problemele mele, am făcut un mare bine ţării atunci. Eu sunt bucuros că am reuşit să fac pentru ţara asta. Două lucruri am făcut: asta şi deblocarea fondurilor europene."
Trebuie precizat că pe 20 iunie, la ora prânzului, Fenechiu atenţiona că GFR, compania lui Gruia Stoica, câştiga licitaţia pentru CFR Marfă, fiind partea cu cel mai bun preţ oferit dar şi cu condiţii speciale. În aceaşi zi, Fenechiu oficializa semnarea contractului cu GFR cu precizarea că Gruia Stoica a renunţat în final la plata în rate a sumei predeterminate.
Pe 26 iunie, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială susţineau şedinţa boardului, unul din subiecte fiind scrisoarea de intenţie a României privind clauzele acordului, privatizarea CFR Marfă fiind una din condiţiile asumate în această înţelegere.
Pe lângă toate acestea, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut că privatizarea de la Oltchim din 2012 a fost efectuată la cerinţele FMI-lui.
”Aceea a fost de fapt bifarea unei solicitări a FMI. Era limpede ca Oltchim nu va fi privatizat nici la oferta lui Dan Diaconescu, nici la oferta altcuiva de pe această planeta, pentru ca Oltchim avea datorii mari. Aşadar, acea privatizare a fost doar o formalitate ca să nu oprim aprobarea de către FMI a unei etape procedurale în acordul de asociere” declara Vosganian.