Operaţiunea "Amnistia şi graţierea". Şefa DNA: Inculpaţii scapă de pedepse şi rămân şi cu banii furaţi
alte articole
Adoptarea unei legi privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt de competenţa DNA va influenţa lupta anticorupţie - "inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor", a avertizat marţi, într-un interviu acordat Agerpres, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Întrebată dacă o eventuală graţiere şi amnistie ar duce la stoparea luptei anticorupţie, în contextul în care ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că va discuta despre aceste legi cu premierul Sorin Grindeanu, şefa DNA a dat un răspuns tranşant.
"Categoric că, dacă o lege privind amnistia sau graţierea unor fapte care sunt date în competenţa de investigare a DNA va fi adoptată, categoric această lege va influenţa lupta anticorupţie. În ambele situaţii, inculpaţii nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor.
Spre exemplu, în cazul amnistiei, în toate dosarele în care s-au pronunţat sentinţe de condamnare, se şterg consecinţele condamnării, toate dosarele care au fost înaintate instanţei de judecată cu rechizitoriu, prin trimitere în judecată, se vor înceta aceste procese, iar toate dosarele care sunt în curs de investigare la DNA se vor închide, dacă faptele pe care noi le investigăm vor face obiectul unei legi de amnistie, spre exemplu, sau al unei legi de graţiere", a declarat Kovesi.
Dar, potrivit şefei DNA, ce este extrem de important de spus, pe lângă aceste consecinţe din perspectiva pedepselor, este că, într-o astfel de situaţie, prejudiciile cauzate statului rămân neacoperite.
"În ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri şi valori de peste un miliard şi jumătate de euro, ori toate aceste sume nu vor mai putea fi recuperate, dacă nu avem hotărâri definitive de confiscare", a adăugat Kovesi.