Livia Stanciu a cerut amânarea discuţiilor privind pachetul de legi care modifică Codul Penal. "Sunt legi importante, vă rog să amânaţi"
alte articole
Deputaţii PSD au hotărât să urgenteze procedura legislativă vizând adoptarea celor 22 de proiecte de lege de modificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Deşi aceste proiecte nu erau pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei Juridice de marţi, social-democraţii au forţat, prin vot, introducerea acestora, ignorând nemulţumirile reprezentanţilor principalelor instituţii din Justiţie.
Prezentă la şedinţa Comisiei Juridice, preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, s-a opus suplimentării ordinii de zi cu cele 22 de iniţiative legislative, arătând că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.
"Vorbim despre un pachet de proiecte care vizează modificări substanţiale cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, ambele sunt legi organice şi reprezintă fundamentul pe care îşi desfăşoară activitatea justiţia. Cred că, pentru a da o notă de maximă seriozitate vis a vis de aceste proiecte, nu s-ar impune să purtăm azi discuţii nici la modul general. Nu aveţi un punct de vedere exprimat de către ÎCCJ. Nu cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi invitaţi: CSM, MJ. Este extrem de important ca fiecare din aceste instituţii să ne exprimăm puncte de vedere şi să cunoaştem punctele de vedere ale celorlalţi. Având în vedere că este vorba de legi foarte importante, vă rog să amânaţi", a spus Stanciu.
Preşedintele ÎCCJ a ridicat şi problema "scăpărilor", care apar atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor: uneori, ordinea de zi este modificată şi nu conţine proiectele de legi care se pun în discuţie.
"Ordinea de zi a fost schimbată de două sau trei ori, noi am fost anunţaţi la ordinea 12.00, apoi pentru că ne-am uitat pe site am văzut suntem invitaţi la ora 10.00. Aceste proiecte nu au fost trecute pe ordinea de zi astfel încât marea rugăminte este că având în vedere faptul că având în vedere că sunt legi fundamentale să amânăm discuţiile pentru o dată ulterioară."
"Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, cel puţin de ieri, a fost schimbată de două sau de trei ori. Aceste proiecte de legi nu au fost trecute nici măcar pe ultima ordine de zi afişată, astfel încât marea solicitare pe care o avem este să amânăm discuţiile pentru o dată ulterioară", a mai adăugat judecătorul Livia Stanciu.
După ce deputaţii au respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru urmărirea penală a lui Ponta, marţi, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, cu ambasadorii statelor Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, precum şi cu reprezentanţii SUA şi Canadei, la întâlnire fiind prezenţi şi preşedinţii Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
În ciuda faptului că reprezentanţii insituţiilor - Ministerului Justiţiei, Parchetului General, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii - au solicitat, la unison, amânarea discuţiilor pe această temă, ordinea de zi a Comisiei Juridice a fost suplimentată, prin vot, cu cele 22 de iniţiative legislative care vizează modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.
Ulterior, Comisia Jurdiciă a decis să le dea termen o săptămână reprezentanţilor instituţiilor să-şi depună punctele de vedere, în ciuda insistenţei şefului CSM care a solicitat explicit un termen de 14 zile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.