Predoiu: PSD a pornit ofensiva împotriva CCR. Partidul lui Ponta vrea să elimine un judecător al Curţii

Urmărirea penală a premierului Victor Ponta pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în cazul Şova "pare să fi luat minţile" liderilor PSD care continuă ofensiva împotriva ordinii constituţionale în România, a avertizat, miercuri seară, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.06.2015

Urmărirea penală a premierului Victor Ponta pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în cazul Şova "pare să fi luat minţile" liderilor PSD care continuă ofensiva împotriva ordinii constituţionale în România, a avertizat, miercuri seară, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, în cadrul unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Partidul lui Ponta vrea să elimine un judecător al Curţii Constituţionale cu încălcarea legii şi a Constituţiei. Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor a sesizat Biroul Permanent în vederea invalidării, după 5 ani, a numirii judecătorului CCR Minea şi pentru înlocuirea acestuia cu un judecător decis de majoritatea PSD.

Conform art. 145 din Constituţie, judecătorii CCR sunt inamovibili pe perioada mandatului, iar conform art. 67 al Legii 47/1992 privind CCR mandatul de judecător la CCR încetează doar în caz de demisie, deces, pierderea drepturilor electorale, incompatibilitate sau imposibilitatea exercitării funcţiei. Nu scrie nicăieri că un judecător al CCR poate fi dat afară din funcţie pentru că aşa vrea Ponta sau aşa vrea PSD", a precizat Cătălin Predoiu.

În opinia liderului PNL, "este cel mai grav pas făcut de PSD pentru subordonarea politică a instituţiilor independente ale statului, după ce PSD a luat la ţintă legile penale, şefii DNA şi şefa Înaltei Curţi."

"Fac un apel la liderii PSD, dacă mai există vreunul cu o urmă de luciditate, să oprească astfel de acţiuni care afectează grav imaginea ţării şi vor afecta viitorul politic şi economic al României. PSD pare să demonstreze iremediabil ca e un partid anti-Justiţie", a transmis Cătălin Predoiu.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri, la propunerea deputatului PSD Marian Neacşu sesizarea Comisiei juridice în legătură cu hotărârea prin care Ştefan Minea a fost numit în 2010, la propunere PDL, judecător la Curtea Constituţională.

"E vorba că prin decizia CCR din 2008 s-a statuat că numărul membrilor prezenţi în fiecare cameră are rolul determinat pentru adoptarea unei hotărâri. În 2014 a fost supus votului, a îndeplinit numărul voturilor, dar Valeriu Dorneanu (propus de PSD n.r.) nu a fost ales. A venit şi domnul jurist Mircea Minea Ştefan care, după repetarea votului a obţinut majoritatea simplă şi a fost declarat judecător. În cazul domnului Şova a avut majoritatea, nu s-a admis că s-a considerat că este nevoie de majoritatea Senatului. Asta conduce la o idee care este cuprinsă în această sesizare, înseamnă ca şi alegerea domnului Valeriu Dorneanu era legală şi nu mai trebuia vot şi în cazul domnului Minea", a declarat miercuri, deputatul Mircovici Niculae, citat de B1 TV.

Întrebat dacă demersul PSD afectează Curtea în ansamblu, preşedintele CCR Augustin Zegrean a replicat: "Mă surprindeţi. Aşa ceva... Nu mă aşteptăm. Sunt 5 ani de atunci. Nu mai ţin minte cum a fost. Ei au făcut-o, ei s-o desfacă. Discuţia asta ne afectează pe toţi. Să ajungem iar ca în situaţia din 2012, când ne atacau din toate direcţiile? Politicienii nu învaţă nimic din istorie. Consideraţi că nu e un atac când se pune în discuţie numirea unui judecător după 5 ani? La noi mereu se întâmplă lucruri absolut ciudate pe care nu le înţeleg şi nu ştiu de unde au pornit".

Potrivit comentariilor de pe reţelele sociale şi din presă, asistăm la un nou asalt asupra Justiţiei, PSD încercând schimbarea raportului de forţe în CCR, instituţie care a pus de multe ori în încurcătură Legislativul, declarând neconstituţionale o serie de legi problematice, promovate de putere.

Recomandăm şi PSD cere reexaminarea numirii unui judecător CCR. Augustin Zegrean acuză un atac la adresa Curţii

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor