Ministerul Justiţiei ajunge sub tutela lui Oprea. Robert Cazanciuc trece la UNPR [surse]

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a decis, miercuri, să plece din PSD şi să se înscrie în formaţiunea condusă de Gabriel Oprea, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), potrivit unor surse guvernamentale citate de B1 TV.

În acest context, UNPR va prelua Ministerul Justiţiei, sursele respective susţinând, totodată, că vicepremierul Gabriel Oprea a hotărât să îl păstreze pe Robert Cazanciuc la şefia ministerului întrucât are încredere în el şi îl consideră un bun profesionist.

"Acum de când... tot timpul aţi fost în coordonarea vicepremierului pentru siguranţă naţională (Gabriel Oprea - n.r.), sunteţi şi mai eficient domnule ministru şi mă bucură acest lucru", i s-a adresat premierul Victor Ponta lui Cazanciuc, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit hotnews.ro.

Decizia ministrului Justiţiei de a schimba tabăra politică vine după ce mai mulţi liderii PSD i-au cerut premierului Victor Ponta, în cadrul Comitetului Executiv de luni, demisia sa pe motiv că nu este destul de determinat în lupta contra presupuselor abuzuri ale procurorilor.

Practic, lui Cazanciuc i s-a reproşat că evită pe cât posibil deciziile care i-ar putea păta reputaţia în momente în care partidul are nevoie de oameni care să-şi asume astfel de iniţiative discutabile.

Făcând abstracţie de "ieşirea" recentă a lui Cazanciuc, când i-a ameninţat la unison cu premierul Ponta pe liderii opoziţiei că riscă sancţiuni penale dacă organizează manifestaţii antiguvernamentale, spre nemulţumirea social-democraţilor, ministrul Justiţiei s-a remarcat printr-o poziţie relativ echilibrată.

Spre exemplu, Cazanciuc s-a opus în 2013 modificării Legii ANI privind statutul incompatibilităţilor, modificare promovată chiar de colegul său Liviu Dragnea într-un context în care aleşii neamului erau declaraţi unul după altul incompatibili sau în conflict de interese. Decizia lui a stârnit revolta mai multor membri PSD care i-au cerut atunci demisia.

În sedinţa de luni, în care s-a cerut din nou retragerea lui Cazanciuc de la şefia ministerului, pesediştii au subliniat importanţa şi urgenţa modificării Codului Penal şi de Procedură Penală pentru a opri "abuzurile" procurorilor DNA. Postul lui Cazanciuc este din această perspectivă de importanţă strategică.

Ministrul Justiţiei este membru CSM, avizează proiecte de legi, contrasemnează OUG pe domeniul lui de activitate - cum ar fi modificările codurilor - şi propune revocări/numiri la parchete.

Astfel, dacă PSD decide să nu mai aştepte să modifice codurile prin Parlament şi vor să facă acest lucru printr-o ordonanţă de urgenţă, aceasta va trebui contrasemnată de Cazanciuc. Sau dacă social-democraţii vor să scape de şefa DNA, aşa cum se vehicula în presă, această mişcare depinde tot de Cazanciuc. Ca să nu mai vorbim că la anul se va schimba conducerea DNA, DIICOT şi a Parchetului General, astfel că postul ocupat acum de protejatul lui Gabriel Oprea este de o importanţă majoră.

Analiza lui Lăzăroiu

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a afirmat că trecerea lui Robert Cazanciuc sub aripa protectoare a şefului UNPR Gabriel Oprea este un lucru bun pentru justiţie.

"Soluţia cu Cazanciuc care să rămână pe post şi să treacă la UNPR e bună, dacă se confirmă. Cazanciuc s-a descurcat relativ bine la asaltul penalilor până acum. Doar acum vreo două zile îl luase gura pe dinainte cu nişte declaraţii tâmpite, dar acum am înţeles şi de ce le-a făcut, era sub presiunea PSD care îl ameninţa cu demiterea.

Acum, oficial, trecând la UNPR, Cazanciuc scapă de presiune şi intră sub aripa ocrotitoare a lui Oprea. Asta e o veste bună. Şi chiar în ce îl priveşte pe Ponta e o veste bună, pentru că înseamnă că nu e dispus să sacrifice justiţia printr-o solidarizare cu ceilalţi penali.

Să vedem cum se va acomoda PSD cu noua situaţie. Ei rămân cu o povară de imagine acum în vârful partidului. Dar, deh, interesul naţional îţi trimite multe încercări în viaţă până devii mai bun", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

Analistul politic susţine că Gabriel Oprea şi-a luat un angajament în faţa preşedintelui Klaus Iohannis că se va despărţi de PSD în cazul în care este atacat statul, astfel că, în spatele scenei, s-a declanşat un război surd între cele două formaţiuni aflate în prezent în aceeaşi coaliţie de guvernare. (Pentru detalii intraţi aici)

"Oprea s-a angajat să apere justiţia. Nici Ponta n-a prea fost dispus până acum să o atace altfel decât din gură. Dar în PSD e colcăială mare şi cumva ei l-au prins la înghesuială pe Ponta (uite că eşti şi tu ca noi). Faptul că Ponta l-a transferat pe Cazanciuc sub aripa lui Oprea arată că încă mai vrea să pună stavilă în partidul lui asaltului penalilor. Ceea ce înseamnă că interesul naţional şi ambasadele încă sunt influente.

Doar că o să apară de acum conflicte dese între pesedişti şi unprişti. Ma rog, complicat. Că ei fără UNPR nu pot guverna, dar cu UNPR nu pot castra justiţia. Ponta e încă bine ţinut în lesă de partenerii externi. Doar că acum apăruse o breşă odată cu urmărirea lui penală. Adica pesediştii înfuriaţi au vrut să profite de ocazie ca să dea lovitura finală.

Ponta poate ieşi un pic erou, dacă, în ciuda faptului că e urmărit penal, va împiedica acţiuni ale partidului împotriva justiţiei. Dar nu cred că o să vadă nimeni faţeta asta. E prea subtilă. Ponta e văzut acum ca un ticălos absolut", este de părere Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne