Finul Elenei Udrea, la un pas de "Beciul Domnesc". Parlamentul l-a scăpat doar de reţinere, nu şi de arestare

Unul dintre deputaţii PMP, Adrian Gurzău, finul fostului ministru Elena Udrea, riscă să ajungă în spatele gratiilor după ce colegilor săi din Parlament au dat undă verde unei solicitări depuse de procurorii DNA în acest sens.
Andrei Pricopie
04.10.2016

alte articole

În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
04.10.2016

Camera Deputaţilor s-a pronunţat luni, în urma unui vot secret, pe marginea cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, finul fostului ministru Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Dintr-un total de 278 de deputaţi prezenţi, 136 s-au pronunţat "pentru" reţinerea lui Adrian Gurzău şi 130 "împotrivă". În contextul în care, pentru încuviinţare, ar fi fost necesare 139 voturi "pentru", cererea de reţinere a fost respinsă.

În ceea ce priveşte solicitarea DNA de arestare preventivă, Adrian Gurzău nu a mai fost la fel de norocos. S-au înregistrat 124 voturi "pentru" şi 114 "împotrivă", astfel că finul Elenei Udrea va fi prezentat direct instanţei cu propunerea de arestare preventivă, fără a mai fi reţinut 24 de ore.

DNA îşi prezintă cazul împotriva deputatului PMP

"În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A., i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi S.C Carpatica Asig S.A., în calitate de beneficiar.

Contractul susmenţionat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea şi în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de "relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing", pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro TVA, plătită de S.C Carpatica Asig S.A. lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro TVA, pe fiecare lună.

Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru S.C Carpatica Asig S.A., în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii, care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute.

În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.), astfel încât să fie influenţat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig S.A. şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a S.C Carpatica Asig S.A., deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvenţă a S.C Carpatica Asig S.A."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor