Scandalul spionării şefei DNA. Dan Adamescu, client Black Cube
alte articole
La nici o săptămână după ce a relatat că Dan Adamescu a fost beneficiarul unui contract încheiat cu Black Cube - firmă ai cărei angajaţi au fost acuzaţi că au spionat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi - Hotnews publica, în exclusivitate, un document din care reiese că patronul România Liberă a fost într-adevăr clientul firmei israeliene.
"Prima acţiune Black Cube, din martie 2015, al cărei beneficiar era Dan Adamescu, avea ca nume de proiect "Volcanic Eruption". În planul de business se arată în mod neechivoc faptul că "propunerea a fost special concepută ca urmare a discuţiilor referitoare la cazul penal în curs împotriva lui Dan Adamescu (numit în continuare "client") de la The Nova Group (numit în continuare "TNG"). Pe baza acestor discuţii, Black Cube a gândit o abordare care va asigura cele mai bune şanse pentru a atinge scopurile clientului", mai informează Hotnews.
Autorul articolului, Dan Tăpălagă, reaminteşte că, după ce Hotnews a dezvăluit, pe 28 septembrie, că Dan Adamescu a fost beneficiarul primului contract cu Black Cube, din martie 2015, al doilea fiind încheiat în februarie 2016 de fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, familia Adamescu a negat atunci, printr-o firmă de PR, că a avut vreun contract sau "vreo legătură de orice natură cu Black Cube".
Obiectivele lui Dan Adamescu, aşa cum rezultă din contractul cu Black Cube erau:
"Obiectivul proiectului este de a convinge Agenţia Anticorupţie din România (de aici încolo numită "DNA") să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate."
Potrivit planului Black Cube, acţiunile de spionaj propuse vizau mai multe nume-cheie care dirijează investigaţiile împotriva lui Dan Adamescu.
"Această lucrare va include identificarea următorilor factori:
a) Înţelegerea investigaţiei, incluzând (dar fără a se limita la):
1) Identificarea indivizilor şi entităţilor din spatele campaniei şi a investigaţiei împotriva clientului
2) Identificarea motivelor şi intereselor indivizilor şi entităţilor care acţionează împotriva clientului
3) Dezvăluirea întregului set de alegaţii împotriva clientului
b) Combaterea investigaţiei, incluzând (dar fără a se limita la):
1) Identificarea indivizilor-cheie care dirijează investigaţia
2) Obţinerea de pârghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitării de presiuni pentru încetarea investigaţiei
9. Ulterior, Black Cube va întocmi un raport spre a fi prezentat contactelor din interiorul DNA şi al altor agenţii relevante din România şi de a încerca negocierea înlăturării acuzaţiilor împotriva clientului.
10. În completare, Black Cube va întocmi profilele tuturor jucătorilor-cheie cu scopul de a identifica orice altă informaţie sensibilă ce ar putea fi folosită, coroborat cu punctele menţionate mai sus, cu scopul de a negocia cu anchetatorii şi de a-i convinge să pună capăt acţiunilor împotriva clientului.''
Articolul integral poate fi citit aici