Pedepse mai mari în dosarul Microsoft. Cocoş s-a dat bun român, Niro vrea "să repare răul", Pinalti a invocat necunoaşterea legii

Prezenţi luni în faţa judecătorilor, cei patru inculpaţi în răsunătorul dosar Microsoft s-au întrecut în declaraţii de regret şi de dorinţe de îndreptare. Mai puţin Gabriel Sandu, revoltat că este scos "singurul vinovat".
Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)

UPDATE: Declaraţiile pline de "regrete" şi dorinţă de "a se îndrepta" ale inculpaţilor în dosarul Microsoft nu i-au convins pe judecători, aceştia majorând pedepsele.

Astfel, Nicolae Dumitru (zis Niro) a primit 2 ani şi 4 luni cu executare faţă de 1 an şi şase luni pedeapsa iniţială, Gabriel Sandu: 3 ani cu executare, faţă de 2 ani condamnarea la instanţa de fond, Dorin Cocoş: 2 ani şi 4 luni, cu 4 luni mai mult decât iniţial iar Gheorghe Ştefan - 6 ani cu executare, faţă de 3 ani, prima pedeapsă.

În plus, de la Dorin Cocoş s-a dispus confiscarea sumei de 9 milioane de euro, relatează B1 TV.


***

Acuzaţi că au luat şi dat mite de milioane de euro, Nicolae Dumitru "Niro", Dorin Cocoş, fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu, inculpaţi din dosarul Microsoft, şi-au recunoscut luni vinovăţia, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc ultimul termen al procesului, primii trei susţinând că regretă ce au făcut.

"Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veţi condamna la muncă în folosul comunităţii. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greşit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt", le-a declarat judecătorilor Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.

La rândul său, Nicolae Dumitru "Niro" aproape că a izbucnit în lacrimi în timp ce le citea magistraţilor de pe o foaie realizările sale.

"Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii şi cunoscuţii. Am doi băieţi. Doresc să repar răul făcut", a declarat Nicolae Dumitru.

Şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi-a recunoscut vinovăţia şi şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu organele judiciare, pentru a vedea unde au ajuns banii. Fostul primar a mai invocat necunoaşterea legii, pentru a se justifica.

"Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins şi nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii."

În ceea ce-l priveşte pe fostul ministru Gabriel Sandu, acesta a anunţat că a depus un denunţ la Departamentul de Justiţie din SUA şi la Ministerul Justiţiei din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar şi pe membrii grupării conduse de Claudiu Florica.

"Eu, azi, nu înţeleg cum de o grupare care a furat peste 200 de milioane de euro are impunitate. (…) Înţeleg, din tot ce se spune, că singurul vinovat sunt eu, deşi eu am încercat să fac totul legal, prin proiect de fundamentare de 200 de milioane de euro. (…) Am cerut la STS şi SRI informaţii, de vreme ce generalii lor erau la mine în birou, m-am sfătuit cu ei. (…) Miniştrii aveau directive clare de la partid privind pe cine să angajase şi unde, pentru scopul unic de aducere de bani. Am pretins bani pentru campania electorală din 2009. Recunosc tot", a arătat Gabriel Sandu în ultimul cuvânt, citat de news.ro.

Sandu a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, care l-a rugat să explice cum a primit peste 2 milioane de euro într-un offshore şi ce a făcut cu aceşti bani, moment în care Sandu a admis că a primit suma menţionată de magistrat[ şi că banii au fost folosiţi la plată campaniei electorale.

Reamintim că Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Conform procurorilor DNA, Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În luna martie, trei judecători de la instanţa supremă au pronunţat sentinţe în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoş — 2 ani cu executare, Gheorghe Ştefan — 3 ani cu executare. În plus, magistraţii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ştefan. Sentinţa a fost atacată cu apel atât de către inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie.

Merită menţionat că DNA estima un prejudiciu de un miliard de euro în acest dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne