Kovesi, în lumina reflectoarelor. Iohannis: Cine a plagiat, pleacă. Cine nu, trebuie apărat

Regula este la fel pentru toţi cei asupra cărora planează o acuzaţie de plagiat. Cine a plagiat pleacă din funcţie, cine nu, trebuie să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Orice persoană publică care se dovedeşte că a plagiat la nivel instituţional, indiferent de numele ei, trebuie să plece din sistem. În schimb, dacă persoana respectivă nu a plagiat dar planează asupra ei o astfel de acuzaţie, trebuie să beneficieze rapid de refacerea bunului său renume, a opinat luni seară, în faţa presei, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat despre presupusul plagiat de care este acuzată şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, Iohannis a explicat că numele persoanei nu este relevant în astfel de cazuri. Regula este la fel pentru toţi, a explicat şeful statului, subliniind că nu vrea să se personalizeze discuţia pentru 'X', 'Y' sau 'Z'.

"Cine a plagiat, pleacă. Această chestiune (a plagiatului, n.r.) trebuie lămurită de specialişti atunci când există o solicitare în acest sens. Pentru ceea ce se va întâmpla, este simplu, am spus acest lucru şi în alocuţiunea mea (de la Universitatea de Vest Timişoara - n.r.). Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depăşim situaţia şi persoana respectivă trebuie să plece din funcţia publică, ca şi un profesor universitar, dacă se găseşte că a plagiat, trebuie să plece de acolo.

Am discutat cu studenţii şi mi-au spus că plagiatul nu este problemă cea mai mare a sistemului universitar. Plagiatul este o problemă mare a societăţii pentru că este o formă de hoţie şi dacă vrem să construim o societate mai bună cu o politică mai curată, mai transparentă, atunci trebuie să fim foarte intransigenţi. Cine a plagiat, pleacă", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, şeful statului a atras atenţia că oricine nu a plagiat, dar a fost acuzat "trebuie să fie aparat de cei care ştiu să evalueze teza şi în foarte scurt timp să spună că 'respectivul nu a plagiat"'.

"Aşa cum într-o situaţie de plagiat trebuie să se termine cu eliminarea persoanei respective din rândul persoanelor respectabile, tot aşa persoana care a fost acuzată pe nedrept (trebuie - n.r.) să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp", a punctat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne