Fiecare al treilea deputat din Sovietul Suprem de la Tiraspol are o afacere

O treime dintre deputaţii aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol au afaceri în paralel cu funcţia publică. Fie că ocupă fotolii de directori, consilieri sau prezentatori TV, majoritatea funcţionarilor sunt conectaţi la Holdingul „Sheriff” – imperiul de business fondat de oligarhii Victor Gusan şi Ilia Kazmalî.
Supermarket „Sheriff” în oraşul Tiraspol, iunie 2016 (RISE Moldova)
Matei Dobrovie
07.12.2016

Potrivit unei investigaţii realizate de RISE Moldova, holdingul „Sheriff” funcţionează ca un stat în stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerţul cu produse alimentare, automobile, carburanţi, medicamente, producerea şi exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă şi mobilă, internet, bănci şi asigurări, sport şi presă.

De-a lungul anilor, cei mai importanţi politicieni din nerecunoscuta republică moldovenească nistreană au lucrat în cadrul acestei corporaţii. Unii funcţionari s-au rupt, ulterior, de holding, dar majoritatea dintre ei au rămas în solda lui Gusan şi Kazmalî, fără să renunţe la fotoliile de deputat, scrie Ziarul Naţional.md.

Aşa-zisul parlament al regiunii separatiste este format din 43 de aleşi ai poporului. În paralel, 15 deputaţi ocupă şi funcţii de conducere în cadrul Holdingului „Sheriff”. Şapte dintre ei fac parte din fracţiunea „Obnovlenie”, partid care deţine cele mai multe mandate în legislativul de la Tiraspol: 23.

Legislaţia autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene permite aşa-zişilor deputaţi să administreze afaceri în timp ce ocupă funcţii publice. Asta deşi în Federaţia Rusă, ţară la care se raportează declarativ toţi politicienii transnistreni, acest lucru a fost interzis încă din 2003.

Din 2013, Evgheni Şevciuk, aşa-numitul preşedinte al regiunii separatiste, a pus pe masa deputaţilor de patru ori un proiect de lege care interzice aleşilor poporului să se implice şi în alte activităţi remunerate. De fiecare dată, însă, demnitarii au refuzat să voteze iniţiativa lui Şevciuk, motivând cu „eficacitatea activităţii legislative a deputaţilor implicaţi în procesul de conducere a întreprinderilor”.

Ca urmare, de exemplu întreprinderea Tirotex, cel mai mare producător de textile din regiune, se află sub umbrela „Sheriff” şi este condusă de un deputat – Andrei Mejinschii, iar ”Tirotext-Energo”, companie care se numără printre cei mai mari producători de energie electrică din regiune, îl are ca şef pe Vadim Leviţchii, şi el deputat.

Reamintim că şi Evghenii Şevciuk, actualul aşa-zis preşedinte al rmn, a fost director adjunct al companiei Sheriff la sfârşitul anilor 90. La alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc pe 11 decembrie 2016 acesta luptă însă pentru un nou mandat împotriva holdingului Sheriff, cât şi a fostului său coleg de serviciu, Vadim Krasnoselskii, fostul spicher al Sovietului Suprem fiind principalul său contracandidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor