Promo LEX: Continuă intimidarea jurnaliştilor în regiunea transnistreană

Mai multe cazuri de intimidare a reprezentanţilor mass media din Transnistria sunt comunicate de către Promo LEX. Jurnaliştii din regiune sunt citaţi la miliţie şi ameninţaţi că li se intentează dosare pentru opiniile lor.
Jurnalista din Transnistria Natalia Scurtul. (captură foto)
Jurnalista din Transnistria Natalia Scurtul. (captură foto)

Asociaţia Promo-Lex sesizează despre intimidarea continuă a jurnaliştilor din stânga Nistrului. Astfel, la 14 noiembrie 2016, jurnalista freelancer Natalia Scurtul a fost citată la direcţia de miliţie din oraşul Tiraspol pentru exprimarea opiniei sale în cadrul unei emisiuni la un post privat din regiune. După interogare, reprezentanţii miliţiei i-au comunicat că nu vor iniţia nicio anchetă, deoarece şi-a expus doar opinia personală, nu este angajata postului de televiziune TSV (Televedinia Svobodnovo Vîbora, Televiziunea Alegerii Libere) şi nu este subiect al răspunderii administrative.

Potrivit Nataliei Scurtul „în regiune va fi imposibil să-ţi expui părerile”. Notabil este faptul că mai mulţi jurnalişti ai postului privat de televiziune TSV, sunt vizaţi într-o cauză administrativă privind încălcarea normelor locale în realizarea unei investigaţii jurnalistice.

Precizăm că fondatorii postului TSV sunt reprezentanţi ai Companiei “Şerif”, care finanţează partidul „Obnovlenie”, considerat opozant lui Evghenii Şevciuc.

Totodată, Promo-LEX reaminteşte despre vânătoarea continuă a colaboratorilor redacţiei ziarului dedicat drepturilor omului, corupţiei şi politicii „Chelovek i ego Prava” (Cetăţeanul şi drepturile lui).

La 12 noiembrie 2016, reprezentanţii miliţiei au oprit în Bender un tânăr ce distribuia gratuit ediţia nr.23 a ziarului, încercând să-l reţină şi să-i ridice materialele respective. Incidentul a fost filmat de trecători, care au intervenit pentru a-l elibera pe tânăr.

Un alt incident a fost înregistrat la Tiraspol, unde miliţia a încercat să ridice ziarul respectiv de la cititori în stradă, iar distribuitorii au fost somaţi să întrerupă furnizarea revistelor, fiind ameninţaţi că li se vor aplica amenzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe