Aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria vor avea loc pe 11 decembrie. KGB-ul se agită

KGB-ul de la Tiraspol cere angajaţilor structurilor de forţă să fie vigilenţi în contextul “alegerilor prezidenţiale”. Experţii de la Chişinău susţin că, indiferent cine va câştiga alegerile, Transnistria rămâne ancorată intereselor ruse.
Transnistria, or.Tiraspol
Transnistria, or.Tiraspol (media-azi.md)

Comitetul pentru securitatea statului, KGB-ul de la Tiraspol, cheamă angajaţii din structurile de forţă să nu se lase provocaţi în ajunul şi în timpul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale care vor avea loc duminică, 11 decembrie.

Într-un comunicat de presă, citat de Radio Europa Liberă, KGB-ul notează că „în ajunul alegerilor în mass media şi pe Internet sunt distribuite opinii, inclusiv ale deputaţilor din Sovietul Suprem, despre faptul că structurile de forţă ar fi gata să influenţeze în mod necondiţionat rezultatele alegerilor în interesul actualului lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk”.

KGB-ul transnistrean, mai face apel către angajaţii structurilor de forţă să nu se lase provocaţi, să menţină calmul şi să-şi îndeplinească atribuţiile în conformitate cu legislaţia.

„Astfel de declaraţii sunt provocări informaţionale şi au menirea să discrediteze sistemul de menţinere a ordinii publice şi să destabilizeze situaţia în structurile de forţă şi în societate în general.”

Pentru funcţia de aşa-zis preşedinte al regiunii transnistrene s-au înregistrat şapte candidaţi, însă principalii concurenţi sunt consideraţi a fi actualul lider al regiunii, Evghenii Şevciuk, care controlează puterea executivă, şi preşedintele Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, reprezentant al Partidului Obnovlenie şi al holdingului Sheriff. La aşa-numitele alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2015, candidaţii „Obnovlenie” au câştigat două treimi din mandate în Sovietul Suprem de la Tiraspol.

Regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică şi financiară care s-a accentuat în ultimul an. Criza economică a redus veniturile populaţiei, prin acumularea de restanţe la pensii şi salarii, şi a afectat puternic agenţii economici care nu mai pot exporta sau importa mărfuri din cauza deficitului acut de valută din Transnistria. Experţii de la Chişinău consideră că, indiferent cine va câştiga alegerile, Transnistria va rămâne ancorată intereselor ruse şi nu ne putem aştepta la o impulsionare a reglementării conflictului transnistrean.

În opinia analistului politic Anatol Ţăranu, citat de radiochisinau.md, ”ceea ce se întâmplă astăzi în campania electorală din Transnistria vorbeşte despre o luptă dintre câteva clanuri oligarhice din regiune. De aceea nu putem vorbi despre procesele electorale de acolo ca despre unele autentice.

Este vorba de o reglare de conturi între nişte grupuri oligarhice pentru a folosi pârghiile aşa-numitei statalităţi transnistrene în propriile interese. Pe de o parte vorbim despre gruparea oligarhică ce se concentrează în jurul actului preşedinte Şevciuk, iar pe de altă parte gruparea Sheriff care l-a înaintat la postul de preşedinte pe Vadim Krasnoselski.”

Anatol Ţăranu a adăugat că, indiferent de rezultatele alegerilor, Transnistria va rămâne în continuare ca o anexă a intereselor Moscovei în regiune.

Preşedintele organizaţiei Promo-LEX, Ion Manole, care monitorizează respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului, accentuează că nu se poate vorbi de un proces electoral autentic în regiune.

„Un proces electoral presupune libertatea omului de a se informa, de a se întruni, de a protesta la urma urmei, iar aceste drepturi şi libertăţi nu sunt respectate. Pentru a avea un vot conştient oamenii trebuie să aibă acces la aceste drepturi şi libertăţi, iar pentru căacestea nu sunt garantate şi nu sunt respectate în regiune nu putem vorbi despre alegeri libere şi corecte”.