Festival anti-fracturare la Puieşti

Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014
Sonda Chevron de explorare a gazelor de şist de la Pungeşti, 7 iulie 2014 (MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Rezistenţa Puieşti, Rezistenţa Pungeşti, Grupul Fără Fracturare, Grupul de Intervenţie Civică, în parteneriat cu primăria Puieşti, vă invita la manifest, primul festival pentru o lume fără fracturare hidraulică, care va avea loc la Puieşti, judeţul Vaslui, în perioada 6-8 septembrie 2014.

Noi, mai multe organizaţii şi grupuri informale care se opun fracturării hidraulice, sprijiniţi anul acesta de Primăria comunei Puieşti, judeţul Vaslui, ne-am unit eforturile pentru a organiza primul festival dedicat menţinerii curate a apei, aerului, pământului şi a sănătăţii oamenilor, prin stoparea fracturării hidraulice. Ideea festivalului a pornit de la conştientizarea faptului că problemele sociale şi politice se pot comunica mult mai uşor prin intermediul artei şi al muzicii.

Festivalul manifest de la Puieşti reprezintă prima ediţie a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fracturării hidraulice în exploatarea hidrocarburilor, punând accentul pe dreptul comunităţilor şi al indivizilor la un mediu curat. Dorim, prin acest festival, să prezentăm alternative de dezvoltare pentru comunităţile rurale, dincolo de extractivism şi exploatarea nesustenabilă a resurselor naturale.

Festivalul va contribui la întărirea conştientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, va sprijini comunităţile rurale din zonă Moldovei, şi nu numai, în lupta lor împotriva fracturării hidraulice. Festivalul este organizat de o echipă de voluntari din mai multe oraşe, precum şi din diaspora, iar artiştii sunt invitaţi să sprijine cauza pro-bono. Acesta va ajuta, printre altele, şi la consolidarea taberei de rezistenţă de la Puieşti.

Fracturarea hidraulică reprezintă un procedeu de extragere a gazelor de şist şi a altor hidrocarburi neconvenţionale cu impact extrem de nociv şi ireversibil asupra mediului şi sănătăţii umane.

DE CE PUIEŞTI?

Cu puieştenii nu te pui. Sunt decişi, ca şi pungeştenii şi mulţi alţi români, să se opună până la capăt ororii fracturării hidraulice. Pentru asta, au nevoie de sprijinul şi solidaritatea noastră, a societăţii civile. Ea le va da putere să lupte cu şi mai mare determinare împotriva sondei care urmează să vină, iar pe noi, pe cei veniţi să îi sprijinim, ne va ajuta să le înţelegem şi mai bine lupta.

De asemenea, solidaritatea cu Puieşti, ca şi cea cu comunitatea greu încercată de la Pungeşti, va arăta oamenilor din comunităţile ameninţate de fracturare a hidraulică (marea majoritate a localităţilor rurale din zonă de câmpie, deal şi podiş), că nu sunt singuri în faţa acestei agresiuni fără precedent - FRACTURAREA HIDRAULICĂ.

Festivalul se va organiza pe un teren aflat în imediata vecinătate a perimetrului Chevron, la 1 km distanţă de satul Puieşti.

Vom avea ateliere de activism şi rezistenţă civică, proiecţii, dezbateri, muzică, hrană sănătoasă şi multă energie pozitivă.

Artişti confirmaţi, status 10 august

Gologan (BG), Darren Nesbit (UK – http://soundcloud.com/daznez

Harry Tavitian KUMM/ Mihai Iordache Rotaru, R.U.S.T., Lish, Division of Joy, Taissia/The Fine o’Clock Band, Poetrip, Soul Serenade, The Mad Socks, Doar atât, Tutunars. De asemenea, sunt în curs de confirmare: Iris, Aria Urbană, TreiParale, El Negro, Crowd Control, Omul Gnom, Tzuc&Petzi.

CONTEXT SOCIAL

Pungeşti a devenit deja un simbol al rezistenţei împotriva fracturării hidraulice. Vreme de 8 luni, oamenii din Pungeşti au dat dovadă de un curaj civic rar, care a atras respectul şi elogiile presei şi oamenilor din întreaga lume. Acum, sonda de explorare pentru gaze de şist de la Pungeşti a fost demontată, întrucât faza de explorare a fost finalizată.

După Pungeşti, urmează Puieşti, unde compania Chevron intenţionează să-şi instaleze a doua sondă de explorare pentru gaze de şist din România, în ciuda opoziţiei masive a comunităţii locale. Aici, în 2013, Consiliul Local a votat în unanimitate o hotărâre de interzicere a fracturării hidraulice pe teritoriul comunei lor. Locuitorii din Puieşti sunt, ca şi la Pungeşti, total împotriva fracturării hidraulice.

Cu toate acestea, Chevron a obţinut autorizaţia de construcţie în vara lui 2014 şi urmează să foreze o sondă de explorare, posibil şi de exploatare a gazelor de şist. De data aceasta, spre deosebire de acum un an, la Pungeşti, când Chevron, ajutat de organele statului, a intervenit în forţă, reprimând opoziţia localnicilor, vrem să le-o luăm înainte. Să îi întâmpinăm cum se cuvine: nu cu pâine şi sare, ca pe nişte oaspeţi de onoare, ci cu decibeli mulţi, aşa cum au ei de gând să folosească la sondă, zi şi noapte. Şi cu rezistenţă paşnică, creativă, inteligentă, aşa cum le stă în fire oamenilor de pe aceste meleaguri. Să spunem cu toţii un NU hotărât fracturării hidraulice.

Această sondă planificată a fi forată la Puieşti reprezintă doar una dintre cele 2800 de sonde planificate a fi forate pe teritoriul perimetrului EV2 Bârlad şi una din zecile de mii de sonde pentru gaze de şist, planificate a fi forate pe întreg teritoriul României, pe suprafeţele concesionate de ANRM pentru exploatarea hidrocarburilor, inclusiv cele neconvenţionale (gazul şi petrolul de şist). Concesiunile acoperă peste 60% din teritoriul României, făcând din fracturarea hidraulică cea mai mare problemă de mediu cu care România se va confrunta pe termen mediu şi lung, dacă societatea civilă nu se va mobiliza pentru oprirea acestui proiect extrem de periculos pentru mediu şi sănătatea publică.

Cu speranţa într-o Românie şi o lume fără fracturare hidraulică,

EchipaManiFEST :

Persoane de contact:

Marius Ignat, Rezistenţa Pungesti: 0040 741 323 552

Hetti Benedek , GIC : 0040 734 596 089

Maria Olteanu, Grupul Fără Fracturare: 0040 723 129 080

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură