Aranjamentele SUA - UE în materie de energie, o „negare a mediului”

Un document clasificat al Uniunii Europene cu privire la controversatul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) negociat între UE şi SUA, deconspirat şi publicat marţi de Washington Post dezvăluie că UE face presiuni pentru că USA să îşi schimbe politica energetică, pentru a permite exporturi mărite de petrol şi gaz către UE.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
10.07.2014

Un document clasificat al Uniunii Europene cu privire la controversatul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) negociat între UE şi SUA, deconspirat şi publicat marţi de Washington Post dezvăluie că UE face presiuni pentru ca SUA să îşi schimbe politica energetică, pentru a permite exporturi mărite de petrol şi gaz către UE.

Practic, din informaţiile dezvăluite de Washington Post reiese că UE caută "un angajament legal" care să "transforme" procesul curent al SUA de examinare a impactelor exporturilor de gaz şi petrol brut într-un proces prin care "licenţele pentru exporturi către UE să se acorde automat şi în mod expeditiv." Conform organizaţiilor de mediu, acesta înţelegere între UE şi SUA va avea două implicaţii nu doar majore, dar şi extrem de nocive pentru sănătatea economică şi chiar fizică a celor două continente:

Pe de o parte Europei, care ar trebui să investească în dezvoltarea de energii regenerabile şi să devină independentă energetic, în timp i se oferă prin TTIP soluţia facilă a schimbării dependenţei de ruşi pe dependenţa de gazele explorate de corporaţiile americane, în timp ce pentru cetăţenii SUA, măsura ar putea echivala în timp cu un dezastru ecologic şi climateric. Având posibilitatea de a accesa pieţele europene, companiile gazifere vor fi tentate să exploateze mai multe hidrocarburi de şist. Ori, activiştii de mediu susţin, bazat pe studii, că fracturarea hidraulică, tehnologia care a produs boom-ul petrolului şi gazelor de şist în SUA este foarte nocivă pentru mediu şi om, ducând în timp la poluarea pe termen foarte lung a apelor, a pământului, aerului, cu toate consecinţele ce decurg.

„Propunerea UE este pur şi simplu negarea mediului” declară directorul executiv al Oil Change Internaţional, Steve Kretzmann.

În consecinţă, documentul publicat de Washington Post a provocat revoltă printre activiştii de mediu din SUA şi Europa, deja nemulţumiţi de faptul că TTIP instituia aşa numitele mecanisme ISDS. Respectivele mecanisme de "protecţie a investitorilor" le permit companiilor energetice (şi nu numai) să cheme guvernele ţărilor semnatare în faţa unor tribunale speciale de arbitraj, dacă acestea le "prejudiciază" interesele, prin reglementări care să interzică fracturarea hidraulică şi exploatarea periculoasă a combustibililor fosili neconvenţionali. Se ignoră astfel sistemele judiciare naţionale în favoarea unor tribunale ce nu sunt parte a sistemului judiciar oficial, ci sunt constituite din jurişti "independenţi" care, cel mai adesea, provin din rândul consilierilor unor mari companii, ceea ce pune sub un serios semn de întrebare imparţialitatea lor.

„Această propunere declasificată ne confirmă şi mai mult îngrijorările că, în timp ce publicului nu i se spune nimic, înţelegerea comercială dintre UE şi SUA este folosită pentru a scăpa de regulamente care ne protejează de schimbări periculoase ale climei”, afirmă Natacha Cingotti de la Friends of Earth, una din cele mai mari organizaţii de mediu din lume: „Europa trebuie să pună capăt dependenţei mari de importuri şi să facă o trecere urgentă la energie curată şi regenerabilă şi la o mai mare eficienţă energetică", mai arată dna Cingotti.

La rândul său, Peter Fuchs, directorul executiv al companiei nemţeşti PowerShift comentează propunerea la modul următor: „Industria petrolieră şi de gaz care prin propunerea UE ar avea dreptul de a vinde gazul şi petrolul obţinut prin fracturare din SUA către UE fără revizuiri sau întârziere, este câştigătorul real în această propunere; comunităţile şi mediul vor suferi pierderile”.

înţelegerea comercială dintre UE şi SUA este folosită pentru a scăpa de regulamente care ne protejează de schimbări periculoase ale climei

Grupurile pentru protecţia mediului sunt, de asemenea, îngrijorate că UE prioritizează accesul la combustibilii fosili ai SUA în loc să maximizeze potenţialul energiei regenerabile şi al eficienţei energetice, în ciuda faptului ca şi-a stabilit ţinte concrete pentru reducerea emisiilor în mediu până în 2020.

„Înţelegerea comercială SUA-UE oferă Uniunii Europene o uşiţă prin care să manipuleze politica energetică a SUA fără a putea fi verificată de public”, declară Ilana Solomon, directorul Clubului Sierra Programul pentru Comerţ Responsabil. „UE doreşte o aprobare să importe combustibilii fosili murdari din SUA - o ocolire a legilor americane care ar rezulta în fracturări hidraulice în căutare de petrol şi gaze şi mai periculoase chiar în curţile noastre şi chiar şi mai multă poluare globală care să distrugă mediul”.

„Dacă oficialii americani pe comerţ ar face un singur lucru la masa negocierilor săptămâna viitoare, ar trebui să fie respingerea acestei propuneri”, a mai adăugat Solomon.

În ceea ce-i priveşte pe oficialii europeni, reamintim că în urma numeroaselor campanii ale activiştilor împotriva introducerii în tratat a clauzelor ISDS ce ar permite corporaţiilor să conteste dreptul statelor semnatare de a-şi stabili propriile politici economice, sociale, de mediu etc. dacă acestea le-ar afecta interesele economice, Uniunea Europeană a prelungit termenul de consultări publice cu privire la TTIP până pe 13 iulie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor