Lupta anti-fracturare hidraulică ajunge la Ştefan cel Mare, jud. Neamţ

Lupta împotriva fracturării hidraulice a continuat duminică în judeţul Neamţ, în comună Ştefan Cel Mare, aflată pe lista localităţilor unde Prospecţiuni S.A. ar urma să întindă cabluri, pună ţăruşi şi explozibili, în scopul "achiziţiei de date geofizice", în beneficiul Romgaz.
Protest anti fracturare hidraulică, Ştefan cel Mare, Neamţ, 13. 07. 2014 (Grup "Neamt Rosia Montana - Nu! gazelor de sist", Facebook, Bacosca Antonela Iustina)
Loredana Diacu
14.07.2014

Lupta împotriva fracturării hidraulice a continuat duminică în judeţul Neamţ, în comuna Ştefan Cel Mare, aflată pe listă localităţilor unde Prospecţiuni S.A. ar uma să întindă cabluri, pună ţăruşi şi explozibili, în scopul "achiziţiei de date geofizice", în beneficiul Romgaz.

Având în vedere că, pe unde apar echipele Prospecţiuni S.A. sunt şanse mari ca în timp să apără,"semeaţă", şi o sondă de fracturare hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, activiştii de mediu s-au hotărât să facă ce nu a făcut primăria, şi anume să-i informeze pe localnici despre ceea ce înseamnă explorarea/exploatarea gazelor de şist. Tehnologia cu pricina presupune pomparea a milioane de litri de apă în subsol, apă aditivată cu substanţe toxice şi chiar cancerigene din care, conform studiilor, o parte (împreună cu metale grele/radioactive din subsol) ajung în timp în pânza freatică, în timp ce aerul din jurul sondelor este infestat cu benzen şi metan.

Protestul a fost sabotat de primăria din localitate care, conform activiştilor, nu numai că nu a organizat dezbateri cu localnicii pentru a îi anunţa despre faptul că în curând se vor face prospecţiuni şi în comuna lor ci a organizat, chiar în ziua şi la ora când avea loc protestul Cupa de fotbal Prichindelul, la care au fost invitaţi cu mic şi mare, părinţi şi copii.

În localitatea vecină comunei Ştefan cel Mare, Ghigoieşti, Prospecţiuni SA deja şi-au început activitatea, "achiziţionând date geofizice" de pe terenurile oamenilor, de multe ori fără permisiunea lor. Beneficiarul datelor este Romgaz care, printr-un comunicat de presă dat împreună cu firma Prospecţiuni asigură că tot ce îşi doreşte este doar o bună cunoaştere a zonei productive concesionate şi că „nu se vor derula niciun fel de operaţiuni legate de gaze de şist în cadrul acestui proiect”. Nu acum. Cât despre viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, nimeni nu dă nici asigurări, nici garanţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor