Femeile gravide şi copiii ar trebui să evite consumul de peste-spadă deoarece conţine prea mult mercur

Gras, slab, oceanic sau de crescătorie, peştele consumat de două ori pe săptămână ne îmbogăţeşte meniul cu proteine superioare şi cu acizii graşi Omega-3.
(Cameron Spencer / Getty Images)
Mioara Stoica
13.06.2014

Gras, slab, oceanic sau de crescătorie, peştele consumat de două ori pe săptămână ne îmbogăţeşte meniul cu proteine superioare şi cu acizii graşi Omega-3.

Peştele este o sursă preţioasă pentru sănătate, dar e bine să evităm peştele-spadă, rechinul şi macroul, deoarece conţin mai mult mercur. În general, peştele oceanic, fructele de mare, scoicile sunt adevăraţi „bureţi“ care absorb mercurul şi alte substanţe toxice din apă.

Conform celor declarate de Stephen Ostroff, şeful FDA, ani de zile multe femei au limitat sau evitat consumul de peste în timpul sarcinii sau în hrana copiilor, dar noi studii spun că astfel se pierd substanţe nutritive importante pentru creştere şi dezvoltare. Noile recomandări invită femeile gravide să mănânce de la cel puţin 225 la 335 de grame de peste (cu mai puţin mercur), pe săptămână, pentru a sprijini creşterea şi dezvoltarea fătului.

Însa unele tipuri de peste ar trebui evitate în timpul sarcinii şi alăptării, deoarece au un conţinut ridicat de mercur: rechinul, peştele-spadă şi macroul. De asemenea, trebuie limitat consumul de ton alb (Thunnus alalunga), la 150 de grame pe săptămână.

Printre substanţele poluante aruncate în mări şi oceane se găseşte şi mercurul, care este transformat în metil-mercur în corpul peştilor. Dacă este ingerată în cantităţi mari, această substanţă afectează ficatul şi rinichii, are efecte toxice asupra sistemului nervos central şi poate duce la malformaţii ale fătului.

De regulă, metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor. Deci cu cât sunt mai graşi, cu atât riscul e mai mare. Paradoxal este că tocmai peştii graşi (cum este macroul) ne furnizează acizii graşi Omega-3.

Peştii cu puţin mercur care sunt cel mai frecvent consumaţi sunt: somonul, tilapia, merluciu. Putem consuma la discreţie carne de peste autohton, conclude FDA şi EPA, dar este bine să urmăm avertismentele autorităţilor locale.

Cum recunoşti peştele proaspăt - Ca să fie bun pentru consum, peştele trebuie să aibă carnea rigidă, dar atunci când o apeşi să-şi poată reveni la forma iniţială. Ochii să fie limpezi, nu tulburi, iar branhiile trebuie să fie roşii. Să evităm peştele care are pielea acoperită de o mâzga albicioasă, sau cel cu miros dubios.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor