LG Smart TV – investigaţii în urma reclamaţiilor de “Spionaj Neautorizat”

LG investighează reclamaţiile privind faptul că unele din televizoarele al căror producător este, ar trimite detalii privind obiceiurile pe care utilizatorii şi le-au format de-a lungul folosirii acestora.
Modele sud-coreene prezintă un 3D Smart TV CINEMA în timpul unei conferinţe de presă pentru LG Electronics, în Seul, Coreea de Sud, 19 ianuarie 2012 (AP Photo / Ahn Young-joon)
Epoch Times România
27.11.2013

LG investighează reclamaţiile privind faptul că unele din televizoarele al căror producător este, ar trimite detalii privind obiceiurile pe care utilizatorii şi le-au format de-a lungul folosirii acestora. Acestea ar fi trimise înapoi la producător chiar dacă utilizatorii au activat setarea privind intimitatea.

Investigaţia vine dupa ce un consultant de IT din Marea Britanie, a creat un blog(link) unde a detaliat modul în care televizorul său Smart TV trimitea date în legătură cu ce canale de televiziune erau urmărite.

În urma cercetărilor sale, acesta a scos în evidenţă şi faptul că televizorul trimitea informaţii în legătură cu ceea ce conţinea orice dispozitiv conectat la acesta.

Asta ar putea însemna că LG a încălcat legea.

Biroul Comisarului de Informaţii a declarat pentru BBC că are în vedere această problemă.

Un purtător de cuvânt a spus: “Ni s-a adus recent la cunoştinţă o posibilă scurgere de informaţii ce ar putea implica televizoarele LG Smart TV.”

“Vom face o anchetă în ceea ce priveşte circumstanţele în care se pretinde încălcarea Legii privind protecţia datelor, înainte de a decide ce este de făcut.”

Când consultantul Jason Huntley a contactat compania din Coreea de Sud, i s-a spus că în urma folosirii televizorului, a acceptat temenii şi condiţiile LG şi orice probleme rămase trebuie să fie adresate retailerului care i-a vândut produsul.

Însă atunci când BBC a contactat LG, aceştia au indicat faptul că au luat în considerare plângerea.

“Intimitatea clientului este o prioritate principală în cadrul companiei LG Electronics şi astfel, luăm această problemă foarte în serios”, a spus un purtător de cuvânt.

“Ne uităm peste rapoarte ce indică faptul că anumite informaţii stocate în televizoarele LG Smart TV au fost transmise fără consimţământ.

LG oferă multe modele unice Smart TV ce au diferite funcţii şi caracteristici de la o piaţă la alta şi astfel vă rugăm să aveţi răbdare şi înţelegere în timp ce facem cercetări privind această problemă.”

Domnul Huntley spune că a întâmpinat pentru prima dată problema în octombrie, când tocmai începuse să caute cum reuşea televizorul său Smart TV să arate familiei sale anunţuri adaptate, în cadrul interfeţei de utilizator.

Căutând mai profund în meniul televizorului, a observat că o opţiune numită “colecţie de informaţii asupra vizionării” era activată ca opţiune implicită, spune el.

După ce a dezactivat opţiunea, acesta a fost surprins să găsească dovezi privind faptul că detalii necriptate legate de fiecare schimbare de canal, continuau a fi transmise către serverele LG, numai că de această dată un indicator din cadrul datelor a fost schimbat din “1” în “0” pentru a indica faptul că utilizatorul a schimbat această opţiune.

“Această idee este implementată foarte prost”, afirmă Huntley pentru BBC.

“Încă trimite traficul de date dar îi pune o etichetă pe care scrie că nu am fost de acord ca acestea să fie trimise. Este de fapt mai rău, cred eu, faţă de situaţia în care opţiunea nu era disponibilă deloc, pentru că astfel i se permite utilizatorului să creadă că nu este trimis nimic.”

Atunci el a conectat un hard disk extern la televizor prin intermediul portului USB, aşteptându-se ca acesta să raporteze că au fost vizionate materiale dintr-o sursă externă.

Insă el a observat că numele fiecărui fişier media stocat pe hard disk – inclusiv fotografii ce aveau numele copiilor lui - au fost trimise înapoi la LG.

El a confirmat că se întâmplă acest lucru prin crearea unui fişier video fals pe care l-a numit “film porno cu pitici”, ce a apărut în traficul de date necriptat trimis înapoi la LG.

Chiar dacă LG nu a inspectat datele, această situaţie poate fi riscantă din punctul de vedere al securităţii pentru că hackeri pot profita de această transmisie de date, sugerează Huntley.

“Nu pot dovedi că aceste date sunt înregistrate de LG; cu toate acestea ele sunt transmise fără nicio protecţie prin toate ramificaţiile internetului acolo unde sunt localizate serverele”, afirmă acesta.

Un purtător de cuvânt al LG a declarat că firma intenţionează să comenteze asupra acestui subiect “în scurt timp”.

De asemenea, noile televizoare au înglobate camere video, pentru ca utilizatorii lor să poată folosi videochat-ul online, dar aceste camere video nu au aproape nicio securitate. Senatorul de New York, Charles Schumer, a avertizat duminică asupra pericolului ca hackerii să poată accesa aceste camere video, spionându-i astfel pe oameni în casele lor(link), şi a trimis o scrisoare la producătorii TV cerându-le să creeze standarde de securitate uniforme pentru televizoarele Smart.

Până în prezent, producătorii au sugerat ca obiectivul camerei video incorporate să fie acoperită cu o bandă opacă, sau să se scoată televizoarele din priză atunci când nu sunt folosite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor