Canada a arestat un bărbat pentru spionaj în favoarea Chinei
alte articole
Poliţia canadiană a arestat un bărbat din Toronto suspectat de a încercat să transmită în China informaţii clasificate cu privire la strategia de achiziţii de nave de război a Canadei, au declarat oficialii de securitate duminică, potrivit Reuters.
Rezidentul canadian Qing Quentin Huang din Waterdown, Ontario, a lucrat pentru o firmă implicată în proiectarea navelor, a declarat poliţia. Huang a fost arestat sâmbătă în Toronto, la două zile după ce poliţia a fost informată că există suspiciuni cu privire la activităţile sale.
El lucra ca inginer la Lloyd's Register, o companie sub-contractată de către cel mai mare constructor de nave din Canada, Irving Shipbuilding. Irving a câştigat un contract în 2011 pentru a furniza nave militare pentru Arctic Offshore Patrol Ships (AOPS) din Canada, dar Lloyd's Register a declarat că nu a avut acces direct la informaţii clasificate.
Inspectorul şef Jennifer Strachan a declarat la o conferinţă de presă că cetăţeanul canadian Qing Quentin Huang, în vârstă de 53 de ani, se confruntă cu două acuzaţii de încercare de a comunica cu o entitate străină.
"În astfel de cazuri, schimbul de informaţii poate oferi unei entităţii străine un avantaj tactic, militar sau competitiv prin cunoaşterea specificaţiilor tehnice a navelor responsabile pentru apărarea apelor canadiene şi suveranitatea canadiană", a declarat inspectorul de poliţie.
Noile nave care vor fi achiziţionate de canadieni vor juca un rol important în afirmarea suveranităţii Canadei în Arctic, o regiune disputată, care este bogată în energie şi resurse minerale.
Strachan a refuzat să spună ce informaţii a încercat Huang să ofere Chinei, dar a declarat că nu a existat nicio ameninţare la adresa siguranţei publice.
În astfel de cazuri, schimbul de informaţii poate oferi unei entităţii străine un avantaj tactic, militar sau competitiv prin cunoaşterea specificaţiilor tehnice a navelor responsabile pentru apărarea apelor canadiene şi suveranitatea canadiană
Rezidentul din Toronto, care potrivit poliţiei pare să fi acţionat singur, va apărea miercuri în faţa instanţei pentru o audiere referitoare la eliberarea sa pe cauţiune. Pentru astfel de acuzaţi el riscă închisoarea pe viaţă.
În februarie anul trecut, ofiţerul canadian de informaţii navale Jeffrey Paul Delisle a fost condamnat la 20 de ani de închisoare fiind acuzat că a vândut secrete militare Rusiei.
Canada a avut o relaţie complicată cu China, iar eforturile oficiale de stimulare a schimburilor comerciale şi de îmbunătăţire a legăturilor de afaceri s-au lovit uneori de conflicte şi de o profundă îngrijorare cu privire la rolul entităţilor de stat chineze în Canada.
Reputaţia Chinei în domeniul spionajului este deja notorie. Spre exemplu, în SUA, în fiecare an se fură secrete industriale în valoare de cel puţin 13 miliarde de dolari, ceea ce distruge viitorul companiilor şi subminează forţa economiei americane. Mai mult decât atât, unii congresmeni americani estimează că societăţile americane au pierdut peste 300 de miliarde de dolari anul trecut din cauza furturilor de secrete comerciale, mare parte dintre acestea datorate hackingului întreprins de spionii cibernetici chinezi.
Un caz recent este cel care a vizat tehnologia dronelor americane. Timp de doi ani, un grup de hackeri aparţinând armatei chineze au vizat cel puţin 20 de companii din sectorul de apărare american, cu intenţia de a-şi însuşi o tehnologie care permite Statelor Unite ale Americii să fie lider mondial în domeniul dronelor, relatează New York Times, citând o companie de securitate americană care a monitorizat atacurile.