Fâşia Gaza: Încă o şcoală ONU atacată - zece palestinieni au murit

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Un nou atac declanşat duminică asupra unei şcoli ONU din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, ce adăpostea refugiaţi, s-a soldat cu cel puţin zece victime din rândul palestinienilor, au adus la cunoştinţă echipele de salvare locale.

"Potrivit primelor informaţii, sunt numeroşi morţi şi răniţi în şcoala UNWRA din Rafah după un bombardament", a transmis purtătorul de cuvânt al Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni, Chriss Gunness, fără să arunce responsabilitatea bombardamentelor asupra vreunei părţi.

Până în prezent au mai fost ucişi aproximativ 30 de palestinieni în atacurile desfăşurate asupra unor şcoli ONU la Beit Hanoun, pe 24 iulie, precum şi la Jabaliya, pe 31 iulie, ceea ce a stârnit dezaprobare şi critici la nivel internaţional.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat atacul împotriva şcolii din Jabaliya drept "nejustificabil": "Miercuri, o şcoală a Naţiunilor Unite, unde erau cazate mii de familii palestiniene, a fost supusă unui atac care trebuie blamat. Nu poate fi justificat, trebuie să se stabilească responsabilii şi să se facă dreptate".

Totodată, Washingtonul a condamnat, de asemenea, bombardamentul şi a cerut Israelului să facă mai multe eforturi pentru protejarea populaţiei din Gaza.

Potrivit armatei israeliene, mişcarea islamistă palestiniană foloseşte civilii ca "scuturi umane", trăgând din zone locuite sau ascunzând arme şi centre operaţionale în şcoli, moschei sau spitale.

Israelul a început ofensiva aeriană şi navală împotriva Fâşiei Gaza pe 8 iulie, în urma unui atac cu rachete, lansat de militanţii islamici asupra teritoriilor ocupate de israelieni. Conflictele s-au transformat într-o invazie pe scară largă în Fâşia Gaza.