Armistiţiul din Gaza s-a prăbuşit după două ore. 40 de palestinieni ucişi

Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Vineri, la numai câteva ore după ce a fost anunţat armistiţiul din Fâşia Gaza, acesta s-a prăbuşit în urma bombardamentelor israeliene care au ucis peste 40 de palestinieni, potrivit Reuters.

Tel Aviv-ul a declarat reluarea luptelor, acuzând militanţii radicali de încălcarea armistiţiului negociat de Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite - prin lansarea de rachete în continuare.

Pauza de 72 de ore anunţată de secretarul de Stat, John Kerry, şi de secretarul general, Ban Ki-moon, a reprezentat cea mai ambiţioasă tentativă de a încheia cele trei săptămâni de conflicte dintre Israel şi grupurile radicale conduse de Hamas din Fâşia Gaza.

Numărul foarte mare al deceselor din rândul civililor palestinieni au alertat comunitatea internaţională, care cere oprirea imediată a conflictului.

Părţile continuă negocieri în Cairo, încercând să găsească o soluţie pe termen lung.

Israelul a lansat ofensiva în Fâşia Gaza pe 8 iulie, dezlănţuind bombardamentele aeriene şi navale ca răspuns la valul de atacuri cu rachete al Hamas-ului. Tancurile şi infanteria au invadat pe 17 iulie Fâşia Gaza, un teritoriu locuit de 1,8 milioane de persoane care subzistă în condiţii mizere în urma blocadei impuse de Israel acum un deceniu.

Oficialii din Gaza au anunţat că au fost ucişi cel puţin 1,499 palestinieni, majoritatea civili, alţi 7.000 fiind răniţi. Cel puţin 61 de soldaţi israelieni au fost ucişi şi peste 400 au fost răniţi, ca urmare a invaziei. Trei civili israelieni au fost ucişi de rachetele palestiniene lansate de Hamas.

La aproximativ două ore după ce a intrat în vigoare armistiţiul, tancurile israeliene şi artileria au deschis focul în zona sudică Rafah, iar un spitalul local a anunţat că 40 de persoane au fost ucise.

Armata israeliană nu a comentat imediat dar rapoartele media au anunţat că atacurile cu obuze au început după un schimb de focuri între luptătorii Hamas şi soldaţii israelieni, care intenţionează să distrugă tunelurile de sub Gaza.

Opt proiectile au fost lansate din Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene, care a adăugat că unul a fost interceptat de sistemul Iron Dome şi şapte dintre ele au lovit zonele deschise.

Oficialul biroului premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Hamas şi celelalte grupuri armate din Fâşia Gaza au ”încălcat flagrant armistiţiul”. Dar oficialii au ezitat să anunţe oficial încheierea armistiţiului.

După începerea armistiţiului la ora 8:00, străzile din Gaza au început să se umple cu familii palestiniene. Încărcaţi cu diverse bunuri, aceştia au fugit înapoi în casele părăsite în timpul conflictelor aprige, care s-au soldat cu distrugerea a mii de locuinţe.

”Ne vom întoarce înapoi la Beit Lahiya (în nordul Fâşiei Gaza)”, a declarat Asharaf Zayed, un tată în vârstă de 38 de ani. ”Sperăm că armistiţiul va fi permanent şi că nu va trebui să ne întoarcem înapoi la adăpostul ONU”.

Susţinut puternic de publicul din Israel pentru campania din Gaza, Netanyahu s-a confruntat cu presiuni externe intense, care-i cer să oprească invazia militară.

Apelurile internaţionale au cerut încheierea vărsărilor de sânge, intensificate după bombardamentele de miercuri, care au ucis 15 persoane ce se adăposteau la o şcoală a ONU din tabăra de refugiaţi Jabalya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe