Familia fostului ministru Mihai Tănăsescu, proprietara unor apartamente pe filiera egipteană

Familia lu Mihai Tănăsescu, actual vicepreşedintelui Băncii Europene de Investiţii şi fost ministru al Finanţelor, reprezentant al României la FMI, director la Banca Mondială, parlamentar s-a ales cu apartamente şi dolari de pe urma unei firme egiptene implicate în recuperarea datoriilor pe care Egiptul le avea faţă de România din vremea lui Ceauşescu.
Forumul Anual al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Palatul Parlamentului 28-29 octombrie 2013. În imagine, Mihai Tănăsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.03.2015

Familia lu Mihai Tănăsescu, actual vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi fost ministru al Finanţelor, reprezentant al României la FMI, director la Banca Mondială, parlamentar, s-a ales cu apartamente şi dolari de pe urma unei firme egiptene implicate în recuperarea datoriilor pe care Egiptul le avea faţă de România din vremea lui Ceauşescu, semnalează jurnaliştii Rise Project.

Potrivit sursei citate, în timp ce Tănăsescu îşi croia cariera la nivel internaţional, soţia sa a demarat afaceri în mall-urile din România. Firma fanion a familiei Tănăsescu, Omnimoda, care vinde ciorapi de damă şi cravate în marile centre comerciale din ţară are sediul central în Bucureşti, în piaţa Unirii, într-un apartament cu trei camere care figurează şi în declaraţia de avere din 2014 a vicepreşedintelui BEI, declaraţie în care mai figurează un apartament situat în acelaşi bloc de pe bulevardul Unirii.

"Povestea celor două apartamente şi mai ales modul în care au intrat în proprietatea familiei Tănăsescu sunt legate de istoria relaţiilor dintre România lui Ceauşescu şi Egiptul celuilalt dictator, Hosni Mubarak.", scriu jurnaliştii Rise Project.

Din investigaţia Rise Project reiese că soţia lui Tănăsescu a fost asociată, cu 10% în reprezentanţa din România a firmei egiptene desemnată să recupereze banii pe care Egiptul îi datora României (aproximativ jumătate de miliarde de dolari).

Statul român a semnat două acorduri în 1994 şi 1996 cu firma egipteană Kato Aromatic. În momentul încheierii primului acord, în 1994, Kato Aromatic era deja prezentă pe piaţa românească prin firma Katorom Prodimpex, înfiinţată în 1991 la Bucureşti şi în care era asociată cu Daniela Ganea, actuala soţie a lui Mihai Tănăsescu. Aceasta deţinea 10% din companie în timp ce egiptenii erau proprietarii majoritari, cu 90%

La momentul respectiv , Mihai Tănăsescu era director în departamentul Bugetului de Stat în Ministerul de Finanţe pentru ca apoi să devină director al biroului Trezorerie-Datorie Publică, funcţii ce aveau să-l propulseze mai târziu spre portofoliul de la Finanţe dar şi spre FMI, Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

Principalul reprezentant al Kato Aromatic în România a fost preşedintele companiei egiptene, miliardarul Ibrahim Kamel, în timp ce directorul executiv al Katorom a fost Elena Angelescu, implicată, alături de soţia lui Tănăsescu şi în firma Omnimoda, mai scrie Rise project.

În 2001, egiptenii de la Kato Aromatic s-au retras din Katorom şi au cedat gratuit partea lor din firmă Danielei Ganea, aceasta devenind asociat unic. În răstimpul cât egiptenii au fost acţionari majoritari, Katorom cumpărase două apartamente în Piaţa Unirii din Bucureşti, un autoturism de teren şi a avut un capital social de 100 de mii de dolari. Valoarea actuală a celor două spaţii de locuit ajunge la 300 de mii de euro. La câteva luni după ieşirea străinilor din afacere, soţia lui Tănăsescu a lichidat firma şi şi-a transferat în proprietate apartamentele, autoturismul şi capitalul social, realizând un profit de 1000 la sută de pe urma investiţiei egiptenilor.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că Mihai Tănăsescu este unul din foştii miniştri al căror nume apare în dosarul Microsoft. Potrivit DNA, în 2000-2004, Mihai Tănăsescu, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor