Bolojan anunţă o reformă a administraţiei publice locale: "Reorganizarea administrativă este o necesitate"

Premierul Ilie Bolojan a declarat joi că, în perioada următoare, va fi implementată o reformă a administraţiei publice locale, fără însă a viza desfiinţarea localităţilor sau modificări teritoriale radicale în acest moment.
„Reorganizarea administrativă este necesară pentru România, dar nu le voi promite oamenilor că o vom face anul acesta sau anul viitor. Este imposibil să duci la capăt simultan prea multe reforme complexe. Deocamdată, prioritatea Guvernului este scoaterea ţării din această perioadă dificilă. Însă, începând din vara aceasta, vom demara o reformă la nivelul administraţiei locale. Nu vorbim despre desfiinţarea localităţilor, ci despre creşterea eficienţei lor. Oricum, astfel de măsuri se aplică, de regulă, la finalul unui ciclu electoral”, a declarat Bolojan, citat de Agerpres, la Antena 3.
Premierul a subliniat că administraţiile locale pot deveni mai eficiente şi pot oferi servicii mai bune cu resurse mai puţine.
„Începând de săptămâna viitoare vom înfiinţa grupuri de lucru dedicate municipiilor, oraşelor şi comunelor, pentru că fiecare are probleme specifice. Nu desfiinţăm localităţi, ci luăm măsuri care să le eficientizeze. În prezent, peste 60% dintre comune nu reuşesc să acopere cheltuielile cu personalul din veniturile proprii – impozite şi taxe locale. Totuşi, au libertatea să îşi stabilească numărul de angajaţi şi nivelul salariilor, ceea ce duce la cheltuieli nesustenabile.”
Premierul a criticat faptul că există o deconectare între nivelul taxelor locale şi calitatea serviciilor publice oferite de administraţii.
„Impozitele sunt foarte mici, iar cetăţenii nu percep legătura dintre cât plătesc şi ce primesc în schimb. De aceea, trebuie să stabilim mecanisme mai clare: dacă administraţiile locale primesc bani de la bugetul de stat, atunci Guvernul trebuie să impună o grilă salarială, să limiteze numărul de angajaţi şi să elimine cheltuielile inutile, cum ar fi consilierii personali pentru primari şi viceprimari.”
Ilie Bolojan a încheiat subliniind că pentru a susţine funcţionarea administraţiilor locale, trebuie regândite şi nivelurile impozitelor pe proprietate:
„Trebuie să stabilim un nivel minim al impozitelor care să permită administraţiilor să funcţioneze parţial din venituri proprii. Doar aşa cetăţenii vor înţelege că există o relaţie directă între cât plătesc şi calitatea serviciilor primite.”