Facebook: Lui Zuckerberg nu-i place cuvântul "privacy"

Facebook privit prin ochii utilizatorilor
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)

Conform unei arhive digitale creată de Mike Zimmer şi echipa sa, CEO-ul Facebook din 2009 până acum a pronunţat în public termenul cel mai dezbătut "privacy", numai de 68 de ori.

Pentru fondatorul reţelei sociale Facebook, Mark Zuckerberg, cuvântul "privacy", pare a fi un cuvânt greu de digerat. Din 2009 până astăzi, Zuckerberg a pronunţat public cuvântul "privacy" şi "privat" doar de 68 de ori. Într-adevăr ciudat pentru CEO-ul celei mai populare reţele sociale din lume, aflată mereu în centrul dezbaterii tocmai pentru privacy.

Cu toate acestea, cifrele vorbesc de la sine. Conform "The Zuckerberg Files", o arhivă digitală care colectează tot ce spune public CEO-ul Facebook, printre toate cuvintele pronunţate, "privacy" are un rol foarte marginal.

Dar ce este "The Zuckerberg Files"? Este un proiect dezvoltat de Mike Zimmer, un profesor de la Universitatea din Wisconsin - Milwaukee, care include peste 100 de transcrieri de discursuri şi mai mult de 50 de filme. O colecţie care are scopul de a înţelege poziţia lui Zuckerberg referitor la privacy şi la informaţii. După Zimmer, "The Zuckerberg Files" este un pas important spre înţelegerea modului în care fondatorul Facebook vede rolul reţelelor sociale în dezbaterile politice şi etice.

Conform celor relatate de CNNMoney, începând cu anul 2009 până astăzi, Zuckerberg a spus cuvântul "open" (deschis) şi variantele sale de numai 111 ori, iar cuvintele "transparenţă" şi "transparent", doar de 17 ori. Declaraţiile fondatorul Facebook par a fi mai concentrate pe natura umană. Zuckerberg a spus cuvântul "oameni" şi "anumiţi oameni" de aproape 1.400 de ori, verbul "gândire", un pic mai puţin de 1.300 de ori. Verbul "a cunoaşte" şi cuvintele legate de acesta au fost rostite de aproape 910 de ori, iar cuvântul "dorinţă" şi cuvintele legate de acest termen de aproximativ 675 de ori.

"The Zuckerberg Files" este un proiect în care Zimmer şi echipa lucrează de ceva timp, dar a văzut lumina în octombrie anul trecut. Dar mai presus de toate, acesta este un proiect care pare a avea un viitor. Zimmer, de fapt, vrea să documenteze dacă şi cum Zuckerberg se va schimba cu privire la dezbaterea privind dreptul la informaţii private şi dacă da, cum va afecta această schimbare cea mai populară reţea socială din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură