Profitul Facebook a crescut cu 13% în 2012, faţă de 2011

(SAEED KHAN/AFP/Getty Images)
Ioana Statescu
31.01.2013

Cea mai mare reţea de socializare online a realizat anul trecut un profit net de 1,31 miliarde de dolari, cu 13% mai mult comparativ cu nivelul din 2011, când a înregistrat un profit de 1,16 miliarde de dolari. Potrivit informaţiilor prezentate de reprezentanţii Facebook, veniturile companiei fondate de Mark Zuckerberg au crescut, în 2012, cu 37%, la 5 miliarde de dolari.

Profitul companiei a urcat cu 18% în trimestrul al patrulea, de la 360 milioane de dolari la 426 milioane dolari, iar veniturile au crescut cu 39%, de la 1,13 miliarde dolari la 1,58 miliarde dolari, transmite gândul.info.

Cifrele prezentate de Facebook, reprezentative pentru ultimele trei luni ale anului, au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street, însă investitorii au acordat mai multă atenţie evoluţiei bazei de utilizatori a serviciilor mobile ale companiei, care a încetinit faţă de trimestrul al treilea.

Totodată, acţiunile celei mai populare reţele de socializare au scăzut cu până la 10% în şedinţa de tranzacţii electronice de miercuri seară de la New York, dar au recuperat ulterior o bună parte din pierderi, afişând în final un declin de 4%.

În ceea ce priveşte numărul utilizatorilor activi lunar pe site-ul mobil al Facebook, acesta a înregistrat o creştere cu 57% în perioada analizată, la 680 milioane, după un avans de 61% în trimestrul al treilea.

Principalul motiv de îngrijorare pentru investitori în vara anului trecut, a fost capacitatea de a atrage venituri şi a realiza profit pe fondul tranziţiei tot mai evidente a utilizatorilor către platforme mobile. Aceasta a provocat scăderi puternice ale acţiunilor după listarea companiei la bursă, în luna mai, însă situaţia s-a schimbat în luna august, odată cu lansarea unei noi aplicaţii Facebook pentru platformele mobile, care afişează spoturi publicitare utilizatorilor care accesează reţeaua de socializare de pe smartphone-uri sau tablete.

Astfel, Facebook a realizat în trimestrul al patrulea venituri de 306 milioane de dolari din publicitate pe platforme mobile, reprezentând 23% din încasările totale generate de companie din advertising. Totodată, numărul utilizatorilor activi zilnic de pe platforme mobile a depăşit în premieră indicatorul corespunzător pentru computere desktop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor