Facebook lansează Graph Search, vizând Google

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg introduce Graph Search în timpul unei prezentări pe 15 ianuarie 2013, în Menlo Park.
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg introduce Graph Search în timpul unei prezentări pe 15 ianuarie 2013, în Menlo Park. (Stephen Lam / Getty Images)

În primul eveniment major de presă de la sediul său din Menlo Park, Facebook a anunţat Graph Search, un instrument care ar permite utilizatorilor Facebook să caute informaţii relevante cu privire la viaţa lor folosind date de la prietenii lor. Reţeaua socială gigant a prezentat căutări pentru termeni gen "restaurante de top", pentru cei care sunt interesaţi de anumite restaurante şi "prieteni singuri de-ai prietenilor noştri", pentru persoanele care sunt interesate de întâlniri.

Un anunţ misterios şi cu puţine detalii a circulat săptămâna trecută, în timpul celei mai mari expoziţii IT, CES, a pregătit scena pentru evenimentul de presă de astăzi, aspect ce a dus la speculaţii cu privire la subiectul evenimentului, inclusiv potenţiala lansarea de către Facebook a unei game proprii de smartphone-uri.

În final, anunţul s-a centrat în jurul unui produs pe care directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, l-a promis anul trecut lui Walt Mossberg, de la AllThingsD, la evenimentul D8, când a spus că Facebook se concentrează pe căutare.

Astăzi la ora 10:00, în Menlo Park, Zuckerberg a prezentat ceea ce a promis. După ce a clarificat faptul că "Graph Search nu este un serviciu de căutare pe web", el a spus că Facebook urma sa indexeze o "hartă a graficului", referindu-se la graficul bazei interne de date, creat atunci când utilizatorii se conectează cu anumiţi prieteni pe Facebook sau iniţiază o activitate socială, cum ar fi să dea like unei anumite fotografii.

Zuckerberg a continuat să spună că un milion de oameni "noi" pe zi se alătură Facebook şi că graficul reţelei sociale gigant cuprinde peste 1 miliard de oameni, 240 de miliarde de fotografii şi 1000 de miliarde de conexiuni.

Zuckerberg şi câţiva membri ai personalului tehnic ai Facebook au înfăţişat apoi câteva demonstraţii ale Graph Search, tastând termeni gen "bărbaţi singuri care sunt prieteni ai prietenilor noştri" şi "restaurante care plac prietenilor mei indieni", pentru a găsi rezultate în reţeaua lor relevantă de Facebook.

Facebook a spus că Graph Search este disponibil actualmente doar unui grup limitat şi că va fi disponibil pentru un grup mai mare de utilizatori în săptămânile şi lunile viitoare.

Indiferent de cât de deosebită este funcţia Graph Search şi de cât de mulţi oameni încep să o utilizeze, Facebook este presat să producă rezultate financiare mai bune şi să mulţumească Wall Street. În ultimele zile, acţiunile sale au prezentat unele semne de creştere, dar succesul continuu al Facebook şi dacă va mulţumi Wall Street depinde de succesul său financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură