Oaza de calm în care şefii nu te pot găsi la telefon

Vaci la păscut.
Vaci la păscut. (Oana Moisescu/ Epoch Times)

Imaginaţi-vă un loc în care, oricât ţi-ai dori, nu poţi avea un telefon mobil. Nici Wi-Fi gratuit la internet, nici radio, şi niciun instrument electronic care să emită semnale audio de vreun fel. Calm de preistorie, cum ar veni.

Ei bine, un asemenea loc există, şi cei care îşi doresc să nu mai audă măcar o vreme întrebarea "te-am căutat, de ce aveai telefonul închis?", vor şti de acum unde se pot refugia. Vorbim de nu mai puţin de 13.000 de kilometri pătraţi de linişte din statul american rural Virginia de Vest, între cătunele Green Bank şi Sugar Cove. Acolo este amplasat Telescopul Robert C. Byrd al Observatorului Naţional de Radio Astronomie, şi în jurul acestuia este o linişte absolută, relatează vineri televiziunea NBC.

La începutul anilor cincizeci, autorităţile americane au decis să construiască un imens telescop radio, o dată şi jumătate cât Statuia Libertăţii, pentru a asculta semnalele care vin din univers. Practic, o uriaşă ureche îndreptată spre galaxiile cele mai îndepărtate, pentru a primi sunetele acestora şi a le studia. Pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă chemaţi să se ocupe de acest proiect, în 1958, Comisia Federală pentru Comunicaţii a decretat crearea unei "zone liniştite" extinse, în jurul aparatului. Nimeni nu avea voie să facă zgomot, în special prin intermediul instrumentelor electronice, pentru a nu interfera cu ascultarea Universului.

În 1958, această interdicţie de a polua sonor nu a fost o mare tragedie. Virginia de Vest este zonă rurală chiar şi acum, darămite atunci! Tot ceea ce se vede în jurul telescopului radio sunt turme liniştite de vaci, iar vacile, se ştie bine, nu vorbesc la telefon.

De atunci şi până acum tehnologia a făcut paşi de uriaş dar telescopul este încă acolo. Interdicţia de a face zgomot a rămas neschimbată şi ea, iar Green Bank a devenit locul cel mai calm şi liniştit din Statele Unite. Ca şi cum Steve Jobs şi Bill Gates nu s-ar fi născut niciodată, ce să mai vorbim despre Mark Zuckerberg.

"Tot acest calm a reprezentat un avantaj enorm", spune directorul telescopului, Karen O'Neil şi şeful operaţiunilor Michael Holstine: "Ascultăm galaxiile, nu numai pe ale noastre, şi făcând acest lucru am înţeles modul în care acestea s-au format. Noi am fost capabili să auzim ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani, imediat după Big Bang. Avem nevoie de un loc liniştit, pentru a putea să captăm toate semnalele care vin din univers, şi Green Bank este cel mai silenţios loc din ţară".

Putem întelege cu uşurinţă satisfacţia oamenilor de ştiinţă, care probabil aşteaptă veşti de la E.T., dar locuitorii zonei ce părere au?

Bob Sheets a trăit toată viaţa în Green Bank, a lucrat ca profesor de şcoală primară, şi nu regretă modul de viaţă pe care şi l-a ales: "Mulţi oameni sunt fericiţi că nu au un celular: absenţa telefonului mobil face ca nivelul lor de anxietate să fie mult mai scăzut", a declarat el pentru NBC.

Bob Earvine, director unicului supermarket din zonă, priveşte lucrurile chiar şi mai filozofic: "Te-ai uitat în jur? În cazul în care observatorul nu ar fi fost aici, cred că nu am fi fost nici noi. Ce alte oportunităţi de locuri de muncă vezi? Să nu ai un telefon celular chiar cred că este un preţ mic de plătit".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură