Fondatorul Facebook, ameninţat cu o amendă de 20.000 de euro de un land german

Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook.
Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Facebook. (AFP / Getty Images)

Landul german Schleswig-Holstein l-a ameninţat pe fondatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, că ar putea fi amendat cu 20.000 de euro, în cazul în care reţeaua de socializare va continua să ceară utilizatorilor să-şi folosească online numele reale. Autoritatea landului pentru reglementarea protecţiei datelor a informat, în decembrie, că legea germană dă utilizatorilor dreptul să folosească online pseudonime, anunţă cotidianul britanic The Guardian, preluat de Gândul.info.

Potrivit comisarului Schleswig-Holstein pentru protecţia datelor, Thilo Weichert, actualele reguli ale Facebook, care cer utilizatorilor să-şi dezvăluie identitatea, încalcă legislaţia germană. În scrisorile trimise lui Mark Zuckerberg, în California şi către Facebook Ireland Ltd, în Dublin, Weichert a subliniat că populara reţea de socializare încalcă legea germană care vizează confidenţialitatea datelor cu caracter personal.

"Este inacceptabil ca un portal american precum Facebook să încalce legea germană pentru protecţia datelor, fără nicio opoziţie şi fără perspectiva unei încetări a situaţiei", a notat Thilo Weichert.

Potrivit specialiştilor în domeniu, este puţin probabil ca Facebook să se conformeze ultimei cereri privind respectarea legii din Germania. Mai mult, compania a anunţat că va contesta în instanţă decizia.

Presa britanică aminteşte că nu este pentru prima dată când Facebook se confrunta cu autorităţile de reglementare din Schleswig-Holstein. În 2011, Schleswig-Holstein a interzis organizaţiilor locale să folosească butonul "like", întrucât consideră că site-ul poate monitoriza astfel utilizatorii. Totodată, autoritatea pentru protecţia datelor din Hamburg a avertizat că un program de recunoaştere facială a Facebook încalcă legile germane privind dreptul la viaţă privată.

Averea personală a lui Mark Zuckerberg este estimată de Forbes la aproximativ 14 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe