Posibilă legătură cu atacurile din Paris: detonatoare şi grenade furate în iulie de la o bază militară franceză

Ministerul francez al Apărării a anunţat săptămâna trecută că va întări securitatea la unităţile sale militare, după un furt major de explozibili care a avut loc în urmă cu şase luni.
Baza militară din oraşul Miramas, sudul Franţei.
Baza militară din oraşul Miramas, sudul Franţei. (Captură Foto)

Acţiunea autorităţilor franceze are loc după ce explozibili plastici, 40 de grenade şi 180 de detonatoare au fost furate dintr-o bază militară din oraşul Mirama din sudul Franţei, în 7 iulie.

Printre măsurile ce urmează să fie luate se numără îmbunătăţirea supravegherii video şi extinderea personalului la acele unităţi miliare, conform Ministerului Apărării.

Furtul, care încă nu a fost soluţionat, a avut loc într-un moment în care Franţa a rămas în stare de alertă ridicată după atacurile desfăşurate de câţiva islamişti înarmaţi în luna ianuarie în Paris şi după o serie de alte atacuri eşuate pe teritoriul francez.

“Rezultatul investigaţiei este condamnabil”, a declarat un oficial al Ministerului francez al Apărării în legătură cu o anchetă oficială lansată după furt în privinţa securităţii la bazele militare, citând eşecuri atât umane cât şi sistemice, conform website-ului Trunews.com.

În mod notabil, investigatorii au descoperit că o parte din gardul care înconjoară baza din Miramas a fost tăiat cu mai multe săptămâni înaintea furtului.

Planul Ministerului francez al Apărării implică întărirea securităţii la 110 locuri de depozitarea armelor. Un număr suplimentar de aproximativ 100 de soldaţi va fi trimis pentru a păzi aceste locaţii, în timp ce depozitele cele mai sensibile vor beneficia de supraveghere video. O renovare în valoare de 60 de milioane de euro a depozitelor militare va fi demarată la începutul anului următor.

A doua etapă a planului care urmăreşte să protejeze toate locaţiile militare de pe teritoriul francez va fi dezvăluit în septembrie 2016 şi ar putea costa aproximativ câteva sute de milioane de euro.

Rămâne de văzut dacă furtul din luna iulie de la baza militară franceză are vreo legătură cu atentatele teroriste de vineri noaptea din Paris, în cadrul cărora au fost ucise cel puţin 132 de persoane şi rănite aproximativ 350.