Franţa trimite un portavion în estul Mediteranei pentru a elimina total Statul Islamic

Hollande a declarat că portavionul francez cu propulsie nucleară Charles de Gaulle va fi trimis în Orientul Mijlociu pentru a “elimina total” teroriştii din Statul Islamic.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

Portavionul Charles de Gaulle va pleca joi către Orientul Mijlociu şi o astfel de mişcare va tripla puterea militară franceză, a declarat preşedintele francez Francois Hollande în timpul unei întâlniri de urgenţă ce a avut loc luni la Palatul Versailles.

“Nu vorbesc despre descurajarea Statului Islamic, ci despre eliminarea sa totală”, a adăugat Hollande.

Va fi cea de-a doua desfăşurare a portavionului în regiune, deşi în timpul turului iniţial s-a concentrat în principal pe ţinte din Irak. Totuşi, după atacurile teroriste din Paris de vineri noaptea, pentru care Statul Islamic şi-a asumat răspunderea, Franţa a început o ofensivă masivă împotriva ţintelor grupului jihadist în Siria.

Cu 26 de avioane de vânătoare la bord – 18 Rafale şi opt Super Etendard – portavionul va creşte considerabil capacitatea de lovitură a Franţei în regiune reducând timpul de zbor în raport cu misiunile realizate în prezent dinspre Golful Persic, conform Agerpres.

Charles de Gaulle va ajunge în câteva zile în estul Mediteranei, în largul Siriei sau Libanului, de unde a plecat în urmă cu aproape o lună pentru a merge în Golful Persic.

Conform unei declaraţii publicate duminică de ministerul francez al apărării, 12 avioane, inclusiv 10 bombardiere, au lansat 20 de bombe asupra ţintelor Statului Islamic în capitala sa de facto din Siria – oraşul Raqqa.

Avioanele de luptă au decolat de la baze aeriene din Iordania şi Emiratele Arabe Unite pentru a desfăşura acele operaţiuni în coordonare cu forţele americane, aflate în fruntea unei coaliţii de câteva zeci de state care luptă împotriva Statul Islamic în Siria şi Irak.

În plus, Hollande a anunţat că ţara sa îşi va intensifica loviturile aeriene din Siria şi că acestea vor continua în săptămânile următoare.

“Organizatorii atacurilor din Paris trebuie să ştie că, de fapt, crimele lor întăresc şi mai mult determinarea Franţei de a lupta [împotriva lor] şi de a-i distruge”, a mai precizat preşedintele francez.

Cel puţin 132 de oameni au fost ucişi şi alţii aproximativ 350 au fost răniţi vineri noaptea în cadrul atacurilor desfăşurate în diferite locaţii din Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe