Grupul anti-imigraţie PEGIDA desfăşoară primul său marş după atacurile din Paris

Mii de oameni s-au adunat în oraşul german Dresda pentru marşul săptămânal al grupului “anti-Islamizare” PEGIDA. Marşul a avut loc în condiţiile în care liderii germani au avertizat să nu se folosească atacurile din Paris pentru promovarea unui sentiment anti-refugiaţi.
Susţinătorii PEGIDA participă la un miting în oraşul german Dresden.
Susţinătorii PEGIDA participă la un miting în oraşul german Dresden. (Captură Foto)

Mitingul de luni al PEGIDA, al cărui nume înseamnă în limba germană “Europenii Patrioţi împotriva Islamizării Occidentului”, a avut loc în faţa unuia dintre cele mai importante locaţii din Dresda, Semperoper.

Durchgezählt, un grup studenţesc de cercetare care face estimări în privinţa participării la evenimentele mari, a declarat că numărul participanţilor a fost între 9.000 şi 12.000.

Unii observatori s-au aşteptat la o prezenţă mai mare după atacurile teroriste din Paris de vineri noaptea.

În luna ianuarie, peste 20.000 de oameni au participat la o demonstraţie PEGIDA după atacurile mortale comise de islamişti asupra sediului revistei franceze de satiră Charlie Hebdo în Paris.

Tot luni, a avut loc o contramanifestaţie, la care au participat aproximativ 1.000 de persoane care se opuneau poziţiei xenofobe a mişcării PEGIDA.

“Refugiaţii nu sunt terorişti”

Marşul de luni a fost organizat înaintea unei dezbateri aprinse în Germania în legătură cu întrebarea care se pune dacă numărul mare de refugiaţi - majoritari musulmani - care ajung în Europa ar putea prezenta o ameninţare pentru securitate, în condiţiile în care unii terorişti islamişti ar putea pretinde că sunt solicitanţi de azil, conform Deutsche Welle.

Ministrul german al Justiţiei Heiko Maas a avertizat luni să nu se pună un semn de egalitate între refugiaţi şi terorişti. El a declarat postului de televiziune ARD că “nu există nicio legătură dovedită între terorism şi refugiaţi, poate cu excepţia uneia: aceea că imigranţii fug din aceeaşi ţară, Siria, de unde provin şi cei responsabili pentru atacurile din Paris.”

Maas a mai susţinut că nimeni “nu ar trebui să profite de aceste crime barbare şi să creeze ostilitate împotriva refugiaţilor din Germania”.

Remarcile lui Maas au fost susţinute de ministrul Apărării Ursula von der Leyen, care a declarat în ediţia de luni a ziarului Passauer Neue Presse: “Nu trebuie să facem acum greşeala de a confunda refugiaţii cu teroriştii”.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a criticat un comentariu făcut de ministrul bavarez de Finanţe Markus Söder, care a făcut apel duminică la restricţii mai dure asupra imigraţiei.

El şi-a justificat poziţia susţinând: “Parisul a schimbat totul”.

Sigmar Gabriel a precizat că declaraţia lui Söder este “cea mai eronată propoziţie pe care ar fi putut-o rosti cineva”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe