Expresii idiomatice chinezeşti: "A călări un tigru fără a mai putea coborî de pe el" (騎虎難下)

Formularea "騎虎難下" (a călări pe spatele unui tigru fără să poţi coborâ de pe el) a devenit o expresie idiomatică, ajungând să însemne: a te confrunta cu o dilemă, sau a fi blocat într-o poziţie dificilă, fără o cale de ieşire, văzându-te nevoit să lupţi până la capăt.
Wen Jiao i-a spus generalului: "Având în vedere situaţia creată, nu există nici o altă cale de ieşire. Este ca atunci când stai pe spatele unui tigru şi nu poţi să cobori." (Catherine Chang / Epoch Times)
Jian Zheng
11.02.2014

Expresia chinezească “騎虎難下” (qi hu nan xia), tradusă prin "A călări un tigru fără să poţi coborâ de pe el" este folosită pentru a descrie situaţia dificilă în care se află cineva, fără a avea o cale de ieşire.

Această expresie idiomatică provine dintr-o poveste despre Wen Jiao din Cartea dinastiei Jin, o descriere oficială, care cuprinde istoria dinastiei Jin dintre anii 265-420 d.Hr.

Wen Jiao (288-329 d.Hr.) a fost un politician renumit şi guvernator al Jin-ului de Est (317-420 d.Hr.), fiindu-i foarte loial împăratului Sima Yan, care conducea ţara la acea vreme.

La un moment dat, generalul Sun Jun, s-a răsculat împotriva împăratului şi a ocupat capitala, iar Wen Jiao, îngrijorat, a organizat o alianţă care să lupte împotriva forţelor rebele ale lui Sun.

Însă Tao, un general influent al lui Wen Jiao, şovăia, nefiind sigur că doreşte să facă parte din alianţă. Armata rebelă era foarte puternică, în timp ce alianţa devenea instabilă din cauza luptelor interne, aproape dizolvându-se de mai multe ori.

Wen Jiao l-a vizitat pe generalul Tao şi i-a spus: "Având în vedere situaţia creată, nu există nicio altă cale de ieşire. Este ca atunci când călăreşti un tigru şi nu poţi să cobori de pe spatele lui. Singura cale este de a-l omorî."

În cele din urmă, Wen Jiao l-a convins pe generalul Tao să rămână în alianţă. Armatele aliate s-au stabilizat şi au învins armata rebelilor.

Mai târziu, formularea "騎虎難下" (a călări pe spatele unui tigru fără a mai putea coborî de pe el) a devenit o expresie idiomatică, ajungând să însemne: a te confrunta cu o dilemă, sau a fi blocat într-o poziţie dificilă, fără o cale de ieşire, văzându-te nevoit să lupţi până la capăt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor