Expresii idiomatice chinezeşti: "A desena o clătită pentru a potoli foamea"

Să desenezi o clătită pentru a înlătura foamea este un act inutil, deoarece nu poate fi consumată.
Să desenezi o clătită pentru a înlătura foamea este un act inutil, deoarece nu poate fi consumată. (Mei Hsu / Epoch Times)

Expresia idiomatică “a desena o clătită pentru a potoli foamea” se bazează pe o poveste despre Lu Yu, din Cartea Wei intitulată Înregistrările celor Trei Regate1 (三国 志).

La 10 ani, Lu Yu era deja orfan, din cauza războaielor dese care aveau loc în timpul perioadei celor Trei Regate (220-280 d.Hr.). El a avut doi fraţi mai mari, care au murit, de asemenea, în acele vremuri tulburi, aşa că el avea grijă, în mod respectuos, de cumnatele sale văduve şi nepoţii săi.

Zilele treceau, părând una mai grea ca alta, timp în care el studia din greu, primind laude de la oameni pentru modul nobil de viaţă şi profunzimea cunoştinţelor.

Lu Yu devenise un oficial de rang înalt în Regatul Wei. Muncea din greu, era harnic ca o albină. Câştigase încrederea lui Cao Rui2, împăratul Regatului Wei, datorită sfaturilor valoroase, care erau de obicei, bazate pe interesele poporului.

Fiind nemulţumit de procesul de alegere a oficialilor, într-o zi, împăratul şi-a chemat miniştrii şi l-a rugat pe incoruptibilul Lu Yu să-i recomande pe cineva pentru poziţia importantă de cărturar istoric oficial.

La acel moment, alegerea se baza pe recomandarea celui mai puternic şi influent, care, de cele mai multe ori alegea oameni în funcţie de statutul lor social sau faimă.

Împăratul a spus: “De data aceasta, îl rog pe Lu Yu să-mi recomande o persoană pentru acest post. Alegerea oficialilor guvernamentali nu ar trebui să se bazeze pe faima lor. O reputaţie nefondată este asemenea desenării unei clătite - ea nu poate fi mâncată!”

Această poveste a dat naştere expresiei idiomatice “a desena o clătită pentru a potoli foamea.” Însemnătatea sa iniţială era că o reputaţie goală nu are nici o valoare practică. Acum însă, această expresie idiomatică este folosită pentru a ilustra pe cineva care se consolează cu planuri nerealiste, sau cu iluzii, fără a rezolva problemele.

O expresie similară este “A-şi potoli setea cu gândul la prune” (望梅止渴), care semnifică “a se hrăni cu iluzii”.

Note:

1. “Înregistrările celor Trei Regate” reprezintă un text istoric valoros, care cuprinde istoria chineză din 184 î.Hr. până în 280 d.Hr.. Iniţial, existau trei cărţi diferite: cartea Regatului Wei, cartea Regatului Shu şi cartea Regatului Wu. Mai târziu, în 1003, acestea au fost compilate într-o singură carte.

2. Cao Rui (204 – 239 d. Hr.) cunoscut, de asemenea, şi sub numele de Ming Wei Di (魏明帝), a fost al doilea împărat al Regatului Wei în perioada celor Trei Regate şi nepotul lui Cao Cao. El a fost întronat în 226 şi a murit în 239, la vârsta de 35 de ani. A domnit 12 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură