Expresii idiomatice chinezeşti: "Un vis dispărut" (黃粱一夢)

Un tânăr discipol, sub ochiul atent al nemuritorului Lü Dongbin, are un vis, care ar putea să-i schimbe viaţa, în timp ce se găteşte mei galben.
Un tânăr discipol, sub ochiul atent al nemuritorului Lü Dongbin, are un vis, care ar putea să-i schimbe viaţa, în timp ce se găteşte mei galben. (Blue Hsiao / Epoch Times)

Expresia “un vis dispărut” îşi are originea în cartea Lumea din Interiorul unei Perne (枕中记) scrisă de Shen Jiji1 din dinastia Tang (618-907 d.Hr.). În carte se vorbeşte despre un cărturat tânăr, sărac, numit Lu Sheng, care şi-a schimbat cursul vieţii după ce a visat ceva adormind la masă, în timpul cinei.

După cum se povesteşte, într-o seară, tânărul cărturar a intrat într-o tavernă şi s-a aşezat la o masă la care era aşezat un domn în vârstă, cărunt, care se arăta a fi bun. El i-a mărturisit bătrânului despre cum a eşuat, în repetate rânduri să treacă examenul de serviciu public.

După ce a ascultat cu răbdare, domnul în vârstă i-a sugerat să-şi abandoneze ambiţiile lumeşti şi să studieze Dao, însă tânărul cărturar nu a fost interesat. El nu avea nici o idee că bătrânul care stătea cu el la masa era Lu Dongbin, unul dintre cei mai celebri Opt Nemuritori Daoişti.

În timp ce aşteptau ca hangiul să le pregătească o mâncare simplă din mei galben, Lu Dongbin i-a oferit tânărului cărturar o pernă, pe care acesta şi-a pus capul şi a adormit imediat.

Într-un vis parcă aevea, tânărul cărturar, şi-a trecut în sfârşit cele mai înalte examene imperiale! Apoi, a devenit un oficial guvernamental, fiind binecuvântat cu avere şi având câteva soţii frumoase. Aflându-se la apogeul carierei sale, dintr-o dată el a fost acuzat de corupţie şi condamnat la moarte. Într-o scenă dramatică, Împăratul a reparat greşeala creată şi i-a salvat viaţa. Cu trecerea anilor, cărturarul a devenit renumit pentru talentele sale civile şi militare, iar familia lui se bucura de faimă şi avere. A murit la 81 de ani, viaţa fiindu-i curmată de o boală gravă.

După ce şi-a văzut cursul vieţii trecându-i prin faţa ochilor, tânărul cărturar s-a trezit ca dintr-un şoc. S-a uitat în jur şi totul arăta că înainte şi nici mâncarea de mei galben nu era încă gata. A avut un vis fericit într-un timp atât de scurt.

Lu Dongbin, care încă stătea lângă el, a întrebat cu un zâmbet: “Viaţa unei persoane este ca un vis, nu-i aşa?”

Tânărul cărturar a înţeles, dintr-o dată, că aceasta nu era o întâlnire oarecare. A decis să renunţe la dorinţele sale pământeşti, să-l urmeze la Lu Dongbin şi să înveţe Marea Dao2.

Din această poveste s-a născut expresia idiomatică “un vis dispărut” care literal semnifică un vis avut în timpul preparării unei mâncări din mei galben. Iniţial discifrată ca “viaţa este doar un vis”, expresia aminteşte oamenilor cât de efemere sunt averea şi statutul social – iluzii, vise, care se risipesc rapid.

În prezent expresia este folosită ca o metaforă pentru a arăta că iluzia nu poate fi considerată realitate.

Note:

  1. Shen Jiji1 (în jurul anilor 740 - 800 d.Hr.) a fost un scriitor de ficţiune şi cărturar din perioada de început a dinastiei Tang. Cartea “Lumea din Interiorul unei Perne” a fost una dintre cele mai bune povestiri scurte scrise în limba literară.
  2. Marea Dao2 - Cale de cultivare