Explozii fatale la un depozit de muniţii din estul Ucrainei provoacă 2 morţi

Un nou incident în estul Ucrainei testează acordul de încetare a focului semnat între separatişti şi forţele guvernamentale: mai multe explozii la un depozit de muniţii s-au soldat cu 2 morí şi 8 răniţí
Separatişti proruşi în Lugansk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.10.2015

Oficialii ucraineni au declarat că incendiul care a declanşat mai multe explozii la un depozit de muniţii, şi în care au fost ucise 2 persoane, este investigat ca un “act terorist”, relatează RFE/RL.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat în 30 octombrie că seria de explozii a avut loc la un complex militar în oraşul Svatove, situat la aproximativ 100 km de regiunea Lugansk controlată de separatişti.

Într-o declaraţie a ministerului se relatează că incendiul a început după ce o rachetă de semnalizare a aterizat în complex, fiind aruncată din afara acestuia.

Totuşi, în declaraţie nu se menţionează pe cine suspectează ministerul pentru presupusul atac.

Vladislav Deinego, un reprezentant al separatiştilor din Lugansk, a declarat că rebelii pro-ruşi nu au avut nimic de a face cu incidentul.

Imaginile video au arătat nori groşi şi mari de fum care se ridicau din depozit, care aparent ar fi conţinut aproximativ 3.500 de tone de muniţii.

Cele două victime au fost civili. În plus, în explozii au fost răniţi patru soldaţi şi alţi patru civili.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia etnică rusă care locuieşte în zonă, împotrivă unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Aproximativ 8.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise până acum în acest conflict, conform unui raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

După izbucnirea conflictului ucrainean, NATO şi-a intensificat prezenţa militară de-a lungul graniţelor Rusiei cu statele Baltice şi în estul Europei şi a desfăşurat o serie de exerciţii militare în Europa, inclusiv testarea sistemului său de apărare antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor