NATO doreşte să mărească numărul de soldaţi la graniţa cu Rusia

În contextul tensiunilor continue dintre Rusia şi Occident, alianţa militară NATO a anunţat că ar putea să extindă numărul trupelor sale de-a lungul graniţei ruseşti – o mişcare care va înfuria cu siguranţă Kremlinul.
Soldaţi NATO participă la exerciţii maritime ale NATO în nordul Poloniei, 17 iunie 2015.
Soldaţi NATO participă la exerciţii maritime ale NATO în nordul Poloniei, 17 iunie 2015. (Captură Foto)

Wall Street Journal a raportat, miercuri, că naţiunile NATO discută despre mărirea numărului de soldaţi amplasaţi de-a lungul graniţei ruseşti.

Conform unui plan, vor fi plasate batalioane în Polonia şi cele trei state baltice, în timp ce un altul prevede un singur batalion NATO în regiune, conform ziarului american, care a citat surse militare şi diplomatice.

De când Rusia a anexat Crimeea de la ţara vecină, Ucraina, în 2014, statele din regiune au fost îngrijorate în legătură cu următoarea mişcare a Moscovei. Armata rusă şi-a intensificat la rândul său exerciţiile militare în regiune, amplificând şi mai mult neliniştea în rândul vecinilor săi.

Mişcarea NATO de a staţiona un număr mai mare de soldaţi de-a lungul graniţei Rusiei are loc în condiţiile în care naţiunile din Europa centrală şi estică fac presiuni pentru o prezenţă tot mai mare a alianţei militare vestice în regiunea lor.

Preşedinţia română a declarat, joi, că România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia intenţionează ca la summitul NATO din 4 noiembrie de la Bucureşti să solicite luarea de măsuri suplimentare pentru întărirea graniţei estice a NATO.

După izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014, NATO şi-a intensificat prezenţa militară de-a lungul graniţelor Rusiei cu statele Baltice şi în estul Europei şi a desfăşurat o serie de exerciţii militare în Europa, inclusiv testarea sistemului său de apărare antirachetă.

Ministerul rus al Apărării a criticat în repetate rânduri amplificarea prezenţei militare a NATO în imediata sa vecinătate, susţinând că acest proces se derulează sub falsul pretext al comportamentului agresiv al Rusiei.

La începutul acestei luni, NATO a finalizat planurile pentru o forţă militară de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a doua centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, pe lângă celelalte centre similare create recent în România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Bulgaria. Crearea acestor centre a stârnit furia Rusiei.

De asemenea, Estonia a anunţat în luna august că doreşte să se izoleze de Rusia printr-un gard de înalt de 2,5 metri, prevăzut cu sârmă ghimpată, întins pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia şi Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe