Experţi ruşi: se reduce speranţa pentru o cooperare viitoare cu SUA
alte articole
Consiliul Internaţional pentru Afaceri din Rusia (CIAR) va publica în această săptămână un raport în care va prezenta liniile generale ale provocărilor venite la adresa ţării în 2017 şi posibile soluţii pentru anul 2018. Potrivit Kommersant, care a obţinut raportul, experţi conduşi de Andrei Kortunov, directorul general al CIAR, şi Ivan Timofeiev, directorul de programe al CIAR, sunt destul de optimişti în privinţa prognozelor legate de cooperarea cu Uniunea Europeană. În opinia lor, ei văd un “parteneriat selectiv” cu UE, dar se aşteaptă doar la un scenariu de “gestionare a conflictului” în ceea ce priveşte Statele Unite. În general, autorii documentului nu se aşteaptă ca relaţiile Rusiei cu Occidentul să se îmbunătăţească. Ei au menţionat “utilizarea extrateritorială a sancţiunilor americane împotriva Rusiei şi a partenerilor săi străini”, “reducerea cooperării dintre Rusia şi SUA în restul domeniilor”, şi “o creştere a măsurilor reciproce de limitare luate de Rusia şi NATO” printre principalele ameninţări pe care Moscova le va înfrunta anul viitor. De asemenea, ei avertizează că Washingtonul şi aliaţii săi vor încerca să “submineze legitimitatea sistemului politic al Rusiei” pentru alegerile prezidenţiale din martie 2018..
Raportul a mai susţinut că vor apare unele oportunităţi anul viitor. În Occident, aceste oportunităţi sunt în principal legate de Uniunea Europeană. “În 2018, ar putea apărea un sistem de sancţiuni ‘în mai multe viteze’ împotriva Rusiei”, au declarat autorii, adăugând că un optimism excesiv este nepotrivit.
“Relaţiile UE-Rusia vor avea un spaţiu limitat pentru manevră”, notează documentul. Experţii speră că Moscova şi Bruxelles ar putea ajunge la o “cooperare selectivă”, în special dacă se înregistrează progrese în soluţionarea conflictului din estul Ucrainei. Securitatea cibernetică va fi un alt subiect de discuţie între părţi în 2018, a susţinut raportul, adăugând că, chiar dacă Rusia nu reuşeşte să îmbunătăţească legăturile cu Occidentul, obiectivul său principal pentru 2018 în această zonă va fi acela de a “gestiona conflictul”.
“China şi Rusia probabil vor fi capabile să convingă Coreea de Nord să renunţe la testele nucleare, cel puţin temporar, în schimbul unei reduceri parţiale a acţiunilor militare ale SUA, Coreei de Sud şi Japoniei. Între timp, Washingtonul şi aliaţii săi nu vor cădea de acord asupra unei reduceri substanţiale a planurilor de pregătire şi a altor acţiuni de apărare”, potrivit documentului. Cooperarea cu China se va extinde, în special dacă Beijingul se va confrunta el însuşi “sancţiuni americane”, au mai notat experţii. CIAR se aşteaptă ca războiul separatist ucrainean să rămână un subiect fierbinte în spaţiul post-sovietic, în timp ce problema trimiterii de trupe de menţinere a păcii în Donbas va deveni subiectul unor negocieri intense. În plus, situaţia internă din Ucraina s-ar putea înrăutăţi, deşi experţii nu se aşteaptă la un “scenariu de criză privind dezintegrarea”, cel puţin nu în 2018.