Trump pregătit să acuze China de “agresiune economică”

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

La doar câteva zile după ce agenţiile chineze de reglementare au dat undă verde contractelor futures în petro-yuan, semnalând o amplificare a războiului împotriva hegemoniei dolarului american, preşedintele american Donald Trump este pregătit, în discursul pe care îl va susţine luni pe tema strategiei privind securitatea naţională a SUA, să acuze China de “agresiune economică” pentru “subminarea ordinii internaţionale”.

Ultimele zile au fost mai şocante decât de obicei în ceea ce priveşte relaţiilor sino-americane – nu numai că Beijingul şi-a avansat planurile pentru un contract futures pentru petrol susţinut de yuan şi aur, ameninţând în mod direct petrodolarul, dar Washingtonul a părut să adopte o nouă poziţie în privinţa retoricii sale faţă de Coreea de Nord. Secretarul de stat american Rex Tillerson a indicat că SUA doreşte să discute cu Phenianul fără niciun fel de condiţii prealabile.

Ambele acţiuni par să îl fi determinat pe Trump să intre în ofensivă. După cum a raportat Financial Times, “Donald Trump va acuza China de implicare într-o “agresiune economică”, luni, când îşi va prezenta strategia pentru securitatea naţională, acesta fiind un semnal puternic că el a devenit frustrat de incapacitatea de a-l convinge pe preşedintele chinez Xi Jinping ca Beijingul să abordeze temerile sale comerciale”.

Câteva persoane familiare cu strategia americană pentru securitatea naţională – un document oficial elaborat de fiecare preşedinte american începând cu Ronald Reagan – au afirmat că Trump va propune o poziţie mai dură în privinţa Chinei comparativ cu administraţiile precedente.

“Strategia pentru securitatea naţională va defini probabil China drept un competitor în fiecare domeniu. Nu doar un competitor, ci un perciol şi, prin urmare, în viziunea multora din această administraţie, un adversar”, a afirmat una dintre persoanele respective.

“Nu este vorba de ceva pregătit pe neaşteptate. Mar-a-Lago a întrerupt campania retoricii, când Xi Jinping a riscat puţin şi s-a întâlnit cu Trump. Acesta a declarat: ‘în regulă, faceţi ceva în privinţa Coreei de Nord şi a comerţului’, dar aceste lucruri nu s-au soluţionat”.

Trump a criticat China în repetate rânduri în timpul campaniei sale prezidenţiale. Însă la Casa Albă, şi în special după summitul ce a avut loc la reşedinţa preşedintelui american de la Mar-a-Lago cu Xi, Trump a adoptat o poziţie mai puţin combativă, parţial din cauză că SUA consideră că presiunea chinezilor asupra Coreei de Nord este crucială pentru soluţionarea crizei nucleare din Peninsula Coreeană.

“Strategia privind securitatea naţională este punctul de plecare pentru o serie de măsuri economice împotriva chinezilor”, a afirmat Michael Allen, un fost oficial al administraţiei Bush care lucrează acum la Beacon Global Strategies.

Unele persoane familiare cu strategia au declarat că acesta va fi cel mai agresiv răspuns economic la adresa ascensiunii Chinei începând cu 2001, când SUA a susţinut intrarea acesteia în Organizaţia Mondială a Comerţului. Strategia evidenţiază influenţa tot mai mică a lui Gary Cohn, şeful Consiliului Casei Albe pe probleme legate de economia naţională, despre care mulţi consideră că va părăsi administraţia Trump în 2018.

“Este precum o prezentare în PowerPoint a lui Peter Navarro”, a declarat o persoană la curent cu strategia lui Trump, făcând referire la economistul şi autorul cărţii “Moartea Chinei”, care acum este în echipa de la Casa Albă.

În acelaşi timp, este posibil ca afirmaţiile făcute în urmă cu câteva zile de H.R. McMaster, consilier al Casei Albe pentru securitatea naţională care a monitorizat strategia, să fi confirmat pericolul la adresa hegemoniei dolarului, atunci când a declarat că China – împreună cu Rusia – este o “putere revizionistă” care “subminează ordinea internaţională”.