Statul Islamic foloseşte arme produse în UE, inclusiv România, arată un studiu

Peste o treime din armele folosite de grupul jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria au provenit din state UE – inclusiv Germania – a descoperit un nou studiu.
Luptători din grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.12.2017

Un procent semnificativ al armelor şi muniţiilor folosite de grupul terorist Statul Islamic (cunoscut sub numele de ISIS sau Daesh) au fost produse în Uniunea Europeană, conform unui studiu publicat joi de Conflict Armament Research (CAR).

În investigaţia sa de 200 de pagini, organizaţia de monitorizare a armelor a susţinut că peste 30% dintre armele folosite de extremiştii ISIS pe câmpurile de luptă din Siria şi Irak au provenit iniţial din fabrici din Bulgaria, România, Ungaria şi Germania.

Rusia şi China au produs peste jumătate dintre armele deţinute de grupul terorist, a adăugat raportul.

Studiul, numit Armele Statului Islamic, este rezultatul a trei ani de muncă de teren desfăşurată de echipe CAR în Irak şi Siria. În perioada 2014-2017, cercetătorii au analizat peste 40.000 de arme recuperate din poziţiile de luptă ale ISIS, inclusiv puşti, muniţii şi componente folosite pentru crearea de dispozitive explozive.

Cum ajung armele la ISIS?

Raportul a evidenţiat faptul că majoritatea armelor deţinute de ISIS au fost furate de la armatele irakiană şi siriană. Dar, în multe cazuri, arme cumpărate din state est-europene de către Arabia Saudită şi SUA – şi apoi furnizate forţelor din opoziţia siriană – au ajuns de asemenea şi în mâinile grupurilor jihadiste.

„Aceste descoperiri ne aduc aminte de contradicţiile inerente ale furnizării de arme în conflictele armate” în care operează multiple grupuri înarmate rivale, a susţinut raportul.

Raportul a detaliat cum SUA şi Arabia Saudită au cumpărat arme în valoare de câteva miliarde de dolari din ţări est-europene înainte să le livreze miliţiilor siriene, deseori încălcând clauze contractuale.

„Multe dintre aceste transferuri [de arme] au încălcat termenii vânzării şi exportului care au fost stabiliţi între exportatorii de arme – în principal state UE – şi beneficiarii din Arabia Saudită şi Statele Unite”, au afirmat cercetătorii.

Din Europa în mâinile ISIS în 2 luni

Într-unul dintre cazuri, CAR a precizat că a urmărit o armă ghidată anti-tanc avansată, ce a fost produsă în UE, vândută Statelor Unite, apoi furnizată unei părţi din conflictul sirian, înainte să ajungă în mâinile forţelor ISIS din Irak – totul într-o perioadă de două luni de când arma a părăsit fabrica.

„Livrările internaţionale de arme către facţiunile din conflictul sirian au amplificat în mod semnificativ cantitatea şi calitatea armelor disponibile pentru forţele ISIS”, susţine raportul, adăugând că în lipsa acestor livrări grupurile jihadiste ar fi obţinut mult mai puţine arme doar prin capturile realizate pe câmpul de luptă.

Conform CAR, părţile implicate în aceste transferuri de arme deseori au încercat în mod deliberat să ascundă sursa armelor prin schimbarea ambalajului şi înlăturarea sau acoperirea însemnelor unei anumite fabrici. Cercetătorii au adăugat că unele dintre datele lor au dus la proceduri penale, inclusiv investigaţii din partea poliţiei belgiene asupra livrării de componente folosite la producerea de dispozitive explozive improvizate.

Statul Islamic a capturat o cantitate masivă de arme în Irak şi Siria în timpul ofensivei din 2014. De atunci, jihadiştii au pierdut cea mai mare parte a acelor teritorii, dar CAR a avertizat că aceştia încă prezintă o ameninţare din cauza faptului că au obţinut abilitatea de a produce propriile lor arme foarte sofisticate.

Raportul a concluzionat că jihadiştii au capacitatea de a desfăşura o rebeliune şi acte teroriste dincolo de regiunea în care au operat până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor