Experţi ONU: Ajutorul Iranului i-a transformat pe rebelii Houthi într-o forţă militară puternică
Rebelii Houthi din Yemen s-au transformat dintr-un grup armat local cu capacităţi limitate într-o organizaţie militară puternică, cu sprijinul Iranului, al grupurilor armate irakiene, al militanţilor Hezbollah din Liban şi al altora, au afirmat experţi ONU într-un nou raport, potrivit AP News.
Susţinuţi de Iran, rebelii Houthi au exploatat războiul dintre Israel şi Hamas din Gaza şi au lucrat pentru a-şi îmbunătăţi statutul în cadrul "Axei rezistenţei" aşa cum a numit-o chiar Iranul, pentru a câştiga popularitate în regiune şi nu numai, au declarat experţii care monitorizează sancţiunile împotriva Houthi în raportul de 537 de pagini către Consiliul de Securitate al ONU.
Pentru a sprijini militanţii Hamas susţinuţi de Iran, ale căror atacuri surpriză în sudul Israelului la 7 octombrie 2023 au declanşat războiul din Gaza, gruparea Houthi a atacat nave în Marea Roşie şi Golful Aden, perturbând transportul maritim global într-o zonă geopolitică cheie.
În ciuda afirmaţiilor Houthi potrivit cărora ar viza navele legate de Israel, grupul a declarat că investigaţiile sale au arătat că rebelii au vizat navele fără discriminare.
Analiza sa a datelor de la Organizaţia Maritimă Internaţională, SUA şi Regatul Unit a arătat că cel puţin 134 de atacuri au fost efectuate din zonele controlate de Houthi împotriva navelor comerciale şi a navelor de război ale SUA şi Regatului Unit în Marea Roşie şi Golful Aden între 15 noiembrie 2023 şi 31 iulie 2024.
„Trecerea grupării la acţiuni pe mare le-a sporit influenţa în regiune. O asemenea amploare a atacurilor, folosind sisteme de arme pe nave civile, nu a mai avut loc de la al Doilea Război Mondial”, au declarat experţii ONU.
Ei afirmă că rebelii Houthi au folosit în atacurile lor o rachetă balistică nouă şi nedeclarată anterior, Hatem-2.
Grupul de cinci membri al ONU include experţi în armament, finanţe, afaceri regionale, drept umanitar internaţional şi grupuri armate. Experţii provin din India, Egipt, Elveţia, Belgia şi Capul Verde. Surse confidenţiale au declarat grupului că Houthi coordonează operaţiuni cu Al-Qaeda în Peninsula Arabică şi îşi consolidează legăturile cu gruparea militantă al-Shabab din Somalia, legată de Al-Qaeda.
Rebelii Houthi sunt implicaţi într-un război civil cu guvernul Yemenului recunoscut la nivel internaţional, susţinut de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, din 2014, când au preluat controlul asupra capitalei Sanaa şi a celei mai mari părţi din nord. Speranţele unor negocieri de pace pentru a pune capăt războiului au dispărut după atacurile din 7 octombrie 2023.
Potrivit experţilor ONU, conflictul din Yemen, care a început ca o luptă internă şi s-a extins într-o confruntare regională, „a escaladat acum într-o criză internaţională majoră”.
Numărul luptătorilor Houthi este estimat la 350.000 în prezent, comparativ cu 220.000 în 2022 şi 30.000 în 2015, spun experţii.
„Grupul de experţi observă transformarea Houthi de la un grup armat localizat cu capacităţi limitate la o organizaţie militară puternică, care îşi extinde capacităţile operaţionale mult dincolo de teritoriile pe care le controlează”, se arată în raport.
Experţii au afirmat că această transformare a fost posibilă datorită transferului de material militar şi a instruirii furnizate de Forţa de elită Quds a Gardienilor Revoluţiei Iraniene, Hezbollah şi specialişti şi tehnicieni irakieni.
Experţi militari, oficiali yemeniţi şi chiar oficiali apropiaţi de Houthi au indicat că gruparea rebelă nu a putut produce sisteme de arme complexe, cum ar fi rachete balistice, rachete de croazieră, drone de supraveghere şi de atac, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi vizoare termice, pe care le-au folosit fără sprijin străin, au declarat experţii ONU.
„Amploarea, natura şi extinderea transferurilor de diverse echipamente şi tehnologii militare furnizate grupării Houthi din surse externe, inclusiv sprijinul financiar şi pregătirea combatanţilor săi, sunt fără precedent”, au subliniat ei.
Grupul de experţi a declarat că a observat similitudini între mai multe articole militare utilizate de Houthi şi cele produse şi operate de Iran sau de aliaţii acestuia din Axa rezistenţei, care include Hezbollah şi Hamas şi grupuri armate din Irak şi Siria.
Acesta a afirmat că în Irak şi Liban au fost înfiinţate centre de operaţiuni comune cu reprezentanţi Houthi „în scopul coordonării acţiunilor militare comune ale Axei Rezistenţei”.
În Yemen, grupul de experţi a declarat că Houthi au intensificat operaţiunile militare împotriva guvernului, menţionând că „Situaţia militară internă este fragilă, iar orice declanşator intern sau extern ar putea duce la reluarea confruntărilor militare”.
De asemenea, rebelii Houthi au recrutat un număr mare de tineri şi copii yemeniţi, şi au exploatat migranţi etiopieni, forţându-i să se alăture luptei împotriva guvernului şi să se implice în traficul de narcotice.
„Exploatând ratele ridicate de analfabetism, în special în zonele tribale, aceştia ar fi mobilizat băieţi cu vârste de până la 10 sau 11 ani, adesea în ciuda opoziţiei părinţilor. Predici de recrutare şi cursuri săptămânale despre jihad ar fi ţinute în şcoli”, au afirmat ei.
Recrutarea copiilor ar fi crescut după începerea războiului din Gaza şi după loviturile aeriene ale SUA şi ale Regatului Unit în Yemen, au afirmat experţii. Guvernul Yemenului a declarat că a primit 3.298 de rapoarte de recrutare a copiilor în prima jumătate a anului 2024, tinerii fiind folosiţi ca scuturi umane, spioni şi în luptă - şi pentru plantarea de mine şi explozibili, recunoaştere şi ca bucătari.