Coaliţia germană se prăbuşeşte după ce cancelarul Olaf Scholz a demis un ministru-cheie
Coaliţia de guvernare din Germania s-a destrămat după ce cancelarul Olaf Scholz a demis un ministru-cheie şi a anunţat că va solicita un vot de încredere în guvernul său la începutul anului viitor, transmite BBC.
Scholz a declarat că şi-a pierdut încrederea în ministrul de finanţe Christian Lindner, liderul unui partid rival care a făcut parte din coaliţie alături de social-democraţii lui Scholz şi de Verzi. Această decizie înseamnă că guvernul lui Scholz nu mai are majoritate în parlament. Votul de încredere ar putea duce la alegeri anticipate până în martie.
Aşa-numita coaliţie „semafor”, condusă de cancelar, a guvernat Germania din 2021. Totuşi, tensiunile interne mocneau de câteva săptămâni înainte să izbucnească la suprafaţă miercuri seara.
Scholz a spus că fostul său ministru de Finanţe i-a „trădat încrederea” şi a pus interesele bazei sale de partid înaintea celor ale ţării. El a adăugat că Germania trebuie să arate că este un partener de încredere pentru alte ţări, mai ales după alegerea lui Donald Trump în SUA.
Lindner, liderul FDP, l-a acuzat pe Scholz că „duce Germania într-o fază de incertitudine”.
Criza din interiorul coaliţiei a aruncat cea mai mare economie a Europei în haos politic, la doar câteva ore după ce alegerea lui Trump a provocat mari incertitudini cu privire la viitorul economiei şi securităţii continentului.
Când coaliţia între social-democraţii de centru-stânga ai cancelarului, ecologiştii Verzi şi FDP, partidul liberal în plan economic, a fost formată în 2021, fiecare partid plănuia să investească în principalele grupuri de interes ale fiecăruia.
Totuşi, invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dus la creşterea preţurilor la energie şi a făcut ca Germania să se confrunte cu o creştere a cheltuielilor pentru apărare şi pentru primirea a 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni. Germania se află acum în al doilea an consecutiv fără creştere economică.
Scholz şi partenerii săi din partidul Verzilor doresc să rezolve această problemă prin relaxarea regulilor constituţionale privind datoria publică, pentru a permite mai multe cheltuieli. Lindner doreşte să finanţeze reducerile de taxe prin tăierea bugetelor pentru asistenţă socială şi prin amânarea obiectivelor de mediu.
Ministrul economiei, Robert Habeck, de la Verzi, a declarat că partidul său nu va părăsi guvernul şi că miniştrii săi vor rămâne în funcţie.
Habeck, şi ministrul de Externe, Annalena Baerbock, ambii de la Verzi, au declarat că nu vor părăsi coaliţia. Scholz a anunţat că un vot de încredere va fi organizat în Bundestag, parlamentul Germaniei, pe 15 ianuarie.
Dacă parlamentarii resping guvernul, ţara va organiza noi alegeri în câteva săptămâni, în loc de data programată în septembrie.
Cu toate acestea, opoziţia ar putea să-l înlăture pe Scholz mai devreme dacă poate găsi o majoritate pentru un alt cancelar.
Pentru moment, Scholz va conduce un guvern minoritar format din social-democraţii săi şi Verzii, al doilea cel mai mare partid din coaliţie.
Fără o majoritate parlamentară, coaliţia lui Scholz va trebui să strângă sprijinul altor partide pentru a adopta legi şi măsuri.
Scholz a declarat că îi va cere sprijin liderului opoziţiei, Friedrich Merz, de la Uniunea Creştin-Democrată (CDU), pentru a trece măsuri bugetare menite să ajute economia Germaniei şi să sporească cheltuielile pentru apărare.
Plecarea FDP din coaliţie înseamnă, de asemenea, că alţi patru miniştri FDP îşi vor părăsi funcţiile odată cu Lindner - miniştrii justiţiei, transporturilor şi educaţiei.
Se aşteaptă ca Scholz să numească un înlocuitor pentru Lindner.