Facturile la energie ale românilor ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul lui Sebastian Burduja

Sebastian Burduja (Facebook/tianu/)
Andrei Popescu
09.01.2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că este foarte posibil ca statul să menţină şi după 1 aprilie actuala schemă de plafonare a preţurilor la energie. Menţinerea acestei măsuri ar veni, susţine el, pe fondul instabilităţii regionale generate de oprirea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina şi situaţia din Republica Moldova.

“Apropo de data de 1 aprilie, e posibil să nu fie nicio diferenţă. Între scenăriile pe masă noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare şi sunt nişte motive în spate. Suntem într-un context regional extrem de complicat şi ştiţi foarte bine. Situaţia sistării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova. Toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe preţuri şi această schemă, cu bune, cu rele, totuşi, a asigurat pentru consumatorul final, că vorbim de casnic, deci gospodării, românii care ne urmăresc, că vorbim de antreprenori şi companiile lor, a asigurat un preţ stabil şi rezonabil, aş spune, la facturi la energie electrică.

România a avut şi are al cincilea cel mai mic preţ din Uniunea Europeană şi la gaze al patrulea cel mai mic preţ. Sub noi sunt, în general, state membre care nu au eliminat dependenţa faţă de gazul rusesc, deci cumpără gaz de la ruşi, Ungaria este un exemplu, Slovacia e un alt exemplu. Nu cred că vrem să fim în aceeaşi situaţie. Deci ăsta e un scenariu de lucru”, a precizat Burduja.

Potrivit ministrului, un alt scenariu este să se ţintească mai bine sprijinul, adică românii care cu adevărat nu-şi permit să plătească facturi la utilităţi să beneficieze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, “astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

Dar, în acelaşi timp, el i-a îndemnat pe români să consulte ofertele furnizorilor pe site-ul ANRE, spunând că românii care consumă lunar peste 300 de kilowatt-oră pot găsi oferte mult mai avantajoase decât ceea ce primesc prin mecanismul de plafonare:

“Dar, ca să liniştesc puţin temerile, dacă ne uităm pe ofertele de acum din piaţă, pe preţurile actuale şi le găsim pe site-ul ANRE şi chiar îi rog pe toţi românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE şi durează câteva minute să vadă ofertele şi s-o aleagă pe cea mai mică. Vor vedea acolo oferte pe 12 luni, cam la un leu per kilowatt-oră. Pentru un român care astăzi consumă acasă de peste 300 de kilowatt-oră pe lună, probabil că e cazul nostru, îl amândurora şi al multor români din mediu urban, asta înseamnă o reducere a facturilor de la plafonul maxim de 1,3 lei per kilowatt-oră la un leu, deci o reducere de 30%. Iată că anumiţi români pot să câştige bani de pe urma reducerii acestei scheme sau a eliminării ei într-o anumită formă”.

Totodată, Burduja este de părere că, în cazul în care tot mai mulţi români ar opta pentru alte oferte de pe piaţă, ar ridica presiunea de pe umerii statului şi ar forţa unele companii să coboare preţul:

“Asta nu ştiu foarte mulţi români: e un proces care se face integral online şi este extrem de rapid şi foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv preţurile şi ar veni cu oferte extrem de competitive. Dacă nu fac asta şi noi ne mulţumim cu furnizorul pe care l-am avut acum 10-15 ani de zile, sigur, n-are nicio motivare în plus să coboare preţul într-o marjă competitivă.

Uitaţi-vă, performanţa Hidroelectrica. A avut preţuri foarte bune la facturi, foarte competitive ofertele, şi ştirea zilei de azi este că Romgaz va intra pe segmentul de furnizare, inclusiv pe consumatorii casnici, pe zona de gaz. E o veste foarte bună. Este o companie serioasă, are proiecte mari. Cu siguranţă vor avea preţuri foarte competitive”.

Nu în ultimul rând, Burduja a mai spus că schema de plafonare ar putea fi menţinută pentru o anumită perioadă, adăugând că statul va încerca în acelaşi timp să redefinească “consumatorul vulnerabil” astfel încât mai mulţi români să poată fi ajutaţi la plata facturilor la energie:

“[Deci e posibil să rămână plafonată factura în continuare – n.r.] fix aşa cum e, o perioadă de timp, trei-şase luni, până situaţia regională se stabilizează sau să mergem cu un sprijin mai bine direcţionat pe vulnerabili, adică persoane cu venituri mici. Persoane singure, sau vreo 1.400 per membru de familie. Şi pragurile astea sunt în discuţie, pentru că pe strict, pe definiţia din legea 226, actuala definiţie a consumatorului vulnerabil, numai vreo 90.000 de gospodării se califică, ceea ce cu siguranţă nu e corect. Şi atunci, în acest al doilea scenariu pe care îl văd, mai puţin probabil la acest moment decât menţinerea schemei aşa cum e ea acum, va trebui să extindem definiţia consumatorului vulnerabil, să acoperim într-adevăr toţi românii care au probleme în plata facturii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor